'zmajev vrt'

eTV - Samo 25 kilometara od Varaždina nalazi se oaza s dvije tisuće stabala, spaja čak tri kulture

Objavljeno: 22.06.2024. 09:57

Zadnja izmjena: 22.06.2024. 09:57

Foto: Lidija Filipović

Kao što smo već pisali, varaždinski umjetnik Stephan Lupino dovršava sklupturu zmaja tešku pola tone, a ista će se nalaziti u 'Zmajevom vrtu' u Železnoj Gori. Mnogi još nisu čuli za tu oazu u Međimurskoj županiji koja se nalazi samo 25 kilometara od Varaždina, stoga donosimo eTV prilog za sve ljubitelje spoja lijepog krajobraza i klasične glazbe.

Zmajev vrt obiteljskoj je imanje okruženo vinogradima, a zbog svoje lokacije pogodan je za mnoge biljke pa tako i one mediteranskog podneblja. Vrt krasi oko dvije tisuće stabala, a uspjevaju im čak i sekvoje. Kako je rekao vlasnik Kristijan Valkaj, Zmajev vrt može se nazvati i svojvrsnim arboretumom.

- U njemu se nalaze rijetke vrste drveća, velik je 3,5 hektara i ono što ga karakterizira u odnosu na druge botaničke vrste jest što smo u njemu spojili tri kulture – likovnu, glazbenu i hortikulturu.

Glazbeni program - 7. srpnja u 18:30 sati

U njega su stoga uklopljene mnogobrojne umjetničke skulpture, ponajviše od keramike, jer se u njemu nalazi obiteljski obrt za proizvodnju keramičkih suvenira, Keramos-Valkaj. Skulpture i suveniri su tematski, koji prezentiraju međimursku narodnu predaju točnije, bajke o pozoju (zmaju) i šumskim vilama, kulturnu, etnografsku i prirodnu baštinu Međimurja, a sklupturu zmaja tamo će uskoro predstaviti i varaždinski umjetnik Stephan Lupino. Glazbeni dio ‘Zmajevog vrta’ čini ljetna pozornica.

- Ovdje se nalazi i veliki amfiteatar koji može primiti oko tisuću ljudi i svake godine već tradicionalno se održavaju koncerti klasične glazbe. Ove godine dolaze nam solisti iz Opere Koln. Tu je i naš poznati bariton Miljenko Turk koji će dovesti svoje kolege Tinu Drole i austrijanca Wolfganga Stefana Schwaigera. Oni će nastupiti u pratnji Orkestra Mladih Glazbenika koje void naš maestro Matija Fortuna – kazao je vlasnik pozvavši sve ljubitelje ovakovog spoja da 6. srpnja u 18:30 sati budu upravo na toj lokaciji i uživaju u glazbenoj večeri u prekrasnoj prirodi.

 

Komentari