održana presica

eTV - SDP: 'Gradili su vikendice, novac više ne dolazi, u opasnosti je cijela županija'

Objavljeno: 19.07.2022. 12:30

Zadnja izmjena: 19.07.2022. 12:30

Olaf smatra kako je cijela aglomeracija kontaminirana, a to je potencijalno veća opasnost od bilo čega do sada, jer je riječ o milijardu kuna vrijednom projektu koji pokriva cijelu županiju, a kojeg sa 72 posto financira Europska unija.

Poruka je to s današnje konferencije SDP-a, na kojoj su se medijima obratili gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković. Otkrili su kako će ugovor s GK grupom nakon prošlotjednih uhićenja biti raskinut, kako se već poduzimaju aktivnosti da se potpiše novi, jer pročistač mora biti izgrađen, a uz pomoć drugih državnih tijela, tvrtki, institucija i pojedinaca, pokušava se uspostaviti valjana komunikacija s europskim istražiteljima, kako bi se na taj način amartizirala "potencijalna bomba veća od bilo čega do sada".

'Radilo se po kafićima'

- Poslovni su se vodili po kafićima, na način "kaj bi ti štel biti", "dvajt puta tri". Najbliži suradnici, preko navodnih natječaja imenovani, radili su to što su radili. I to se sad vidi. Presumcija nevinosti koju spominje bivši gradonačelnik je smiješna. Imamo bivšeg gradonačeknika koji moralizira. Taj uskočki optuženik, taj loš gubitnik nama govori da smo mi potpisali taj ugovor, a zna dobro da su to sve njegova nedjela - rekao je Marković.

'Građani se moraju osvjestiti'

Izravno se dotaknuo i HDZ-a.

- Tu ima sigurno svoje zasluge i stranka na vlasti u RH, i to moramo jasno reći. Smatramo da je došlo konačno vrijeme da se i naši sugrađani osvjeste tko ih je vodio, kako, i da je krao ne da bi njima dao, nego je uzeo sebi. Građevinari su im radili vikendice na Ugljanu, nadstrešnice u kućama, a za čije novce? Na račun građana ovog grada, a populizam koji su provodili je dobro to sve prikrivao. Sad to dolazi na naplatu - zaključio je zamjenik.

'Prekinut je dotok novca'

Neven Bosilj se osvrnuo na moguće posljedice za tvrtku, grad i cijelu županiju.

- Situacija je takva da su prekinuta sva plaćanja i sva sreća što Varkom ima svoju likvidnost, te može dalje plaćati kooperante. Inače bi se dogodilo da imamo neasfaltirane ulice od Varaždina preko Vidovca na dalje, što je i županijski problem. Oni smatraju da je gotovo cijela aglomeracija kontaminirana, i to je vrlo veliki problem. Dosada je već odrađeno praktički milijardu kuna, od čega su 71 posto sredstva Europske unije. Pa sad vi izračunajte kolika je opasnost, ali mi vjerujemo da ipak neće biti problema. Nadam se da će naša provedbena tijela znati obraniti Varkom. Ne mogu građani snositi enormne posljedice zbog bahatosti i lopovluka nekoliko pojedinaca - rekao je Bosilj.

'Potencijalno najveća bomba'

Ugovor s GK grupom, kako je najavio, će se raskinuti.

- Varkom će sigurno raskinuti taj ugovor za pročistač, imamo natječaj koji se može brzo raspisati, pitanje je što će biti sa sredstvima. Pročistač se neminovno mora napraviti, no vidjet ćemo kako će se priča dalje razvijati. Nadam se da će ovo završiti na povoljan način za Varkom, ali situacija u kojoj je prekinut dotok novca ne samo iz europskih nego i hrvatskih fondova je zabrinjavajuća. Niti bale, niti sve one mahalojke sa zemljištima, stanovima i sve ostalo nije opasno koliko ovo. To je potencijalno najveća bomba koja nam može eksplodirati, ali nema predaje - zaključio je gradonačenik.

Komentari