vrijedan projekt

eTV - Šest varaždinskih osnovnih škola dobilo fotonaponske elektrane, očekuju 40 tisuća eura manje račune

Za tu snagu, škole će godišnje dobivati oko 220 tisuća kW električne energije, a račune će plaćati oko 30 do 40 tisuća eura manje na godišnjoj razini...
Objavljeno: 21.05.2024. 12:53

Zadnja izmjena: 21.05.2024. 12:57

Foto: Lidija Filipović

U V. osnovnoj školi u Varaždinu održana je presica na kojoj su predstavljene fotonaponske elektrane na varaždinskim osnovnim školama, a o projekti govorili su gradonačelnik Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković te ravnateljica škole Nikolina Kovačić.

Kako je naglasio gradonačelnik Bosilj, na šest škola, točnije na I., II., III., IV., V. i VII. Osnovnu školu instalirane su fotonaponske elektrane ukupne vršne snage 182 kW. Za tu snagu, škole će godišnje dobivati oko 220 tisuća kW električne energije, a račune će plaćati, navodi, oko 30 do 40 tisuća eura manje na godišnjoj razini.

- Grad Varaždin proveo je projekt kojeg sada i završavamo, a to je da smo na varaždinske osnovne škole instalirali solarne elektrane, dakle na I., III., IV., V. i VII. Osnovnu školu. Cijeli ovaj projekt je bio vrijedan oko 120 tisuća eura koje smo prijavili na Fond za energetsku učinkovitost i dobili 40 posto sredstava – kazao je Bosilj.

'Tražimo zemljište za fotonaponsku elektranu'

Zamjenik Marković najavio je novi projekt Grada, a to je izgradnja elektrane.

- Tražimo zemljište na kojem bi napravili jednu fotonaponsku elektranu na koje bi se i građani kroz energetske zadruge mogli priključiti. Upravo za takve stvari ću se zalagati u Saboru. Da se što više građana uključi, da oni mogu biti što neovisniji u energetskom sektoru i da ne moraju ovisiti o krizama nego da imaju energiju besplatno ili uz neku minimalnu naknadu – pojasnio je Marković.

'Očekujemo manje račune'

Ravnateljica Kovačić istaknula je kako je prije četiri godine provedene energetska obnova škole, a sada je ugrađene i elektrana.

- U veljači su ovdje izvedeni radovi i postavljene ploče na krovište dvorane. Već sad, nakon 15-ak dana bilježimo prve rezultate. Možemo pratiti kakva je snaga, odnosno kolika je proizvodnja električne energije i već sad izgleda obećavajuće. Pred nama su zapravo najsunčaniji mjeseci i očekujemo manje račune ili da čak preskočimo plaćanje – dodala je ravnateljica.

 

Komentari