'svijet prirode'

eTV - Vozite se prema Varaždinu i ono imanje s desne strane? To je prava oaza konja i autohtonih životinja

U imanje je uloženo jako puno truda, ljubavi, odricanja i novaca, a sve s ciljem da se stvore što idealniji uvjeti za životinje, kažu vlasnici. To je ono imanje koje vidite s desne strane kada se iz smjera Novog Marofa vozite prema Varaždinu, između raskrižja u Lužanu i popularnozvanog "Češljaša"...
Objavljeno: 30.05.2024. 08:39

Zadnja izmjena: 30.05.2024. 08:39

Foto: Lidija Filipović

Imanje Svijet prirode nalazi se u Lužanu Biškupečkom, u Općini Gornji Kneginec, dakle nedaleko od Varaždina, i prostire se na čak 80 tisuća metara kvadratnih, a posjet njima može biti prilika za jedan idiličan izlet u prirodu. Vlasnici OPG-a Lukač, Josip i Nikolina Lukač, pokazali su nam prekrasnu prirodu koja okružuje njihovo imanje i u kojoj uživaju njihova djeca i brojni posjetitelji. U našem eTV prilogu doznajte po čemu su zapravo posebni te što su sve stvorili u devet godina.

U imanje je uloženo jako puno truda, ljubavi, odricanja i novaca, a sve s ciljem da se stvore što idealniji uvjeti za životinje, kaže obitelj Lukač. To je ono imanje koje vidite s desne strane kada se iz smjera Novog Marofa vozite prema Varaždinu, između raskrižja u Lužanu i popularnozvanog "Češljaša".

- Bavimo se uzgojem i očuvanjem isključivo hrvatskih autohtonih pasmina domaćih životinja. Imamo koze, ovce, goveda, konje, magarce, kuniće, svinje, kokice, guske, patke, purice. Najviše se ponosimo uzgojem međimurskog konja koji je trenutno među najugroženijim pasminama konja na svijetu i svaki trenutak očekujemo da bi se kobila trebala ždrijebiti i da bi moglo biti potomaka. Ova pasmina konja ugrožena je jer je među najvećim pasminama konja uopće u svijetu.

'Mnogi ne znaju što je ovca, koza, tko ima rogove...'

Cijelo imanje je, dodaje vlasnik Josip, izložbenog karaktera te im je cilj i želja pokazati posjetiteljima bogatstvo životinja jer se često susreću s ljudima koji su slabo upoznati s nekim zanimljivim činjenicama o životinjama.

- Nezaboravna iskustva su uvijek kad posjetitelji dođu k nama i kad čujemo neka pitanja i komentare o životinjama. Mi smo od početka mislili da svi znaju što je ovca, koza, tko ima rogove i zašto je svinja crna i slično. Sad smo shvatili da to zapravo malo ljudi zna, ne samo djece nego i odrasli. Naš puran je, na primjer, malo specifične boje i obično ga zovu flamingo. Neki klinci su oduševljeni životinjama, ali ima i nekih koji se boje jer životinju nisu prije vidjeli i sve im je to novo. Boje se kokica, patki i slično, ali većina djece voli baš taj kontakt s životinjama  – dodala je vlasnica Nikolina.

'Svakoj skupini koja nas posjeti pružamo trajnu uspomenu'

Imanje često posjećuju školarci i vrtićarci, a za njih Josip i Nikolina pripremaju poseban doživljaj koji kroz godine pomaže i njima u radu.

- Svaka skupina koja dođe na naše imanje, vrtić ili škola, posadimo jedno stablo koje je djeci trajna uspomena. Na našem imanju bude to danas, sutra davalo puno hladovine i za životinje i za posjetitelje, a i kroz neko vrijeme bude puno ugodnije boraviti na samom imanju – dodaje Josip pozivajući sve ljubitelje životinja da se upute na njihovo imanje i uživaju u netaknutoj prirodi i domaćim životinjama.

 

Komentari