European RoboCup Junior

eTV - U varaždinskoj Areni otvoreno natjecanje u robotici za 730 sudionika iz cijelog svijeta

Objavljeno: 07.06.2023. 13:53

Zadnja izmjena: 05.07.2023. 11:07

Foto: Boris Matijašec

Danas je svečano otvoreno 4. europsko natjecanje u robotici - European RoboCup Junior koje se održava u Varaždinu od danas do 10. lipnja ove godine.

Riječ je o najvećem europskom natjecanju u robotici koje se po prvi put organizira u Hrvatskoj i koje će okupiti oko 730 sudionika (507 natjecatelja u pratnji 223 mentora ili pratitelja) iz 18 zemalja: Njemačka, Italija, Francuska, Mađarska, Austrija, Slovenija, Slovačka, Švicarska, Nizozemska, Turska, Švedska, Norveška, Portugal i Hrvatska, a kao gosti prijavile su se ekipe iz Izraela, Egipta, Srbije i Južne Koreje.

European RoboCup Junior 2023. natjecanje održat će se u tri osnovne kategorije: Rescue, Soccer i ON Stage, u 15 potkategorija. Sudjeluju djeca i mladi predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog uzrasta u dobi od 5 do 19 godina. Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo za robotiku, dok su partneri Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska - Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te FOI.

-  Varaždinska županija je iduća četiri dana biti domaćin europskog natjecanja u robotici koje se po prvi puta održava u Hrvatskoj, samim time i kod nas. Na organizaciju smo se odlučili prvenstveno jer naši učenici osvajaju medalje diljem svijeta i smatramo da je bilo primjereno da se jedno tavko natjecanje upravo zbog njihovih rezultata organizira i kod nas u Varaždinskoj županiji - rekao je župan Anđelko Stričak.

Komentari