za i protiv ulaska u eurozonu

eTV Varaždinci podijeljeni po pitanju uvođenja eura - evo što su odgovorili građani koje smo sreli na ulicama

Objavljeno: 07.11.2017. 11:38

Zadnja izmjena: 07.11.2017. 11:39

Foto: Luka Šalamun

Ovih je dana i premijer Plenković izjavio da Hrvatska teži uvođenju eura - a proces bi započeo već 2020. godine. Vlada planira po tom pitanju otvoriti i e-savjetovanje - a nas je zanimalo što o tome misle naši sugrađani.

Premda uvođenje eura nije strogo govoreći lokalna tema, ona se ipak tiče svih nas. Ono što smo zamijetili u ovoj blic anketi na malom uzorku to je da su mišljenja ipak podijeljena, te da se razlikuju mišljenja koja npr. imaju, uvjetno rečeno, obični građani od onih koja se mogu čuti među studentima i poduzetnicima. Imali smo i sreće nabasati na osobe koje su osobno i prošle kroz iskustvo uvođenja eura u drugim zemljama. Uostalom, sve to možete vidjeti i u našem eTV prilogu.

 

- Pa ja mislim da bi to bilo OK. Godinama smo već na markama, odnosno na eurima, preračunavamo svoje poslove i sve - mislim da bi bilo u redu. E, sad, kako će to opet biti - teško mi je za reći, nisam makroekonomist. Gospodarstvenik sam i ako će biti dobro za gospodarstvo - što se bojim... ali mislim da je euro u redu, moramo se priviknuti na euro. Djelomice se bavim izvozom, imali smo dosta problema radi toga. Mislim da će, s obzirom da smo sada jedno veliko, europsko tržište - i imamo još uvijek problema - to s vremenom biti regulirano. Euro je, na kraju krajeva, budućnost.

- Kažu da država bude profitirala, ali ja mislim da sirotinja bude nadrapala. Bio sam u Njemačkoj za vrijeme zamjene marke u euro, pa znam kako je narod protestirao protiv toga i koliko su im cijene otišle gore. Drastične razlike su bile, a ja mislim da će to biti i kod nas.

- Nismo još za uvođenje eura. Iz iskustva Slovenaca koji vele da im je sve poskupjelo. Za nas obične građane mislim da je to još prerano. Vjerojatno je dobro za tvrtke koje bi onda lakše poslovale.

- Ne mislim za sada ništa dobro. Prvo trebaju biti plaće na nivou Europe, jer ovo što naša država radi to je jako jadno. Netko ima previše, netko premalo. Prvo neka se pobrinu za standard - pa onda mogu o euru razmišljati.

- Mislim da bi bilo u redu uvesti euro, ne bi cijene toliko porasle. Mislim da bi se to dobro zaokružili, potaknulo bi rast i smatram da bi bilo u redu.

 

 

 

Komentari