prezentacija poslovnih rezultata

eTV: Varkom prešao vrijednost od milijardu kuna: "Uspjeh iz 2019. teško će se ponoviti!"

„Godina koja će se teško ponoviti!“, izjavio je danas direktor Varkoma Željko Bunić o poslovnom rezultatu za prošlu godinu u kojoj se, kako je rekao – Varkom sasvim oporavio od bolnih rezova iz 2017.  godine...
Objavljeno: 14.02.2020. 11:19

Zadnja izmjena: 11.10.2021. 19:35

Foto: Dino Možek

"Godina koja će se teško ponoviti!“, izjavio je danas direktor Varkoma Željko Bunić o poslovnom rezultatu za prošlu godinu u kojoj se, kako je rekao – Varkom sasvim oporavio od bolnih rezova iz 2017 i 2018.  godine te je kao poduzeće prešao vrijednost od milijardu kuna.

Varkom je kao samostalno poduzeće ostvario 127 milijuna kuna prihoda i 3,7 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, te 25.9 milijuna kuna EBTDA (cashflow)

- Ostvarena dobit u 2019. godini na razini Varkom grupe tako je bolja za 9 milijuna kuna nego 2018. godine, isto kao i cash flow, što ako se protegne na 2017. godinu – možemo reći kako smo bez Aquatehnike zaradili 15 milijuna kuna više. To je otprilike bila i cijena nepostupanja  bivše uprave, ali taj novac je sada vraćen. Isplatili smo radnike i riješili obveze, napravili dakle restrukturiranje i riješili se balasta – rekao je Bunić, dodajući kako cash flow Varkoma iznosi 25,9 milijuna kuna.

Rezulutat je mogao biti i bolji – poručio je direktor, no ističe kako su „očistili“ bilancu poduzeća u iznosu od sedam milijuna kuna. Zabilježeno je i tri posto manja prodaja vode prema građanima, no s druge strane je povećana „veleprodaja“ vode koja se isporučivala Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

"Neka mi netko iz Županije pokaže...."

Varkom sljedeće godine planira investirati dodatnih 29 milijuna kuna u kapitalne projekte (kompostana, DNA komora, proširenje Jurkovićeve, itd.), ali i povećati primanja zaposlenika s obzirom da je riječ o izrazito deficitarnom kadru: vodoinstalaterima, strojarima itd. Prosječna primanja u Varkomu s toplim obrokom i prijevozom trenutno, naime, iznose 7.240 kuna, a plan je ove godine dostići razinu od 7.500 kuna. Broj zaposlenika je manji za 12 u odnosu na prijašnje godine. Bunić je, zaključno, istaknuo i broj zaključenih sekundarnih ugovora s izvoođačima  u iznosu od 655 milijuna kuna. "To je pravi pokazatelj aktivnosti prema EU projektima i volio bih da mi netko iz Županije pokaže koliko su ih oni zaključili“, rekao je Bunić.