tradicija i budućnost

eTV - Nema tko ne zna za 'Češljaša': Vinarija Košćak nastavlja dio bogate tradicije

Vinarija Košćak, čiji je vlasnik enolog Luka Košćak, među mlađima je u Varaždinskoj županiji. Osnovana je 2013. godine, a njihova vina već osvajaju priznanja, i to unatrag tri godine zaredom u prestižnom natjecanju Decanter...
Objavljeno: 12.12.2021. 08:21

Zadnja izmjena: 12.12.2021. 09:05

Foto: Luka Šalamun / Facebook Restoran Varaždinbreg / Video: Luka Šalamun

Na ovogodišnjem izdanju najprestižnijeg svjetskog natjecanja vinara Decanter World Wine Awards, vinarije iz Varaždinske županije osvojile su ukupno osam srebrnih i 26 brončanih medalja, a jedna od njih je i Vinarija Košćak koja je osvojila dva srebra i dvije bronce.

Vinarija Košćak, čiji je vlasnik enolog Luka Košćak, među mlađima je u Varaždinskoj županiji. Vinariju je osnovao 2013. godine te godišnje proizvodi 30-ak tisuća litara vina, a njihov sortiment u potpunosti je prilagođen kontinentalnom dijelu Hrvatske. Proizvode pjenušce, sauvignon, rizling, crni pinot i traminac. 

Iako su osnovani prije samo osam godina, njihova su vina posljednje tri godine zaredom osvojila medalje i preporuke u natjecanju Decanter. Kako nam je otkrio Košćak, važnost kvalitete vina naglašavaju i posebnim dizajnom etiketa na kojima je istaknut pomalo zagonetni logo "5>8" ("pet je više od osam"), a Košćak nam objašnjava kako taj logo simbolizira obiteljsku filozofiju, da je kvaliteta važnija od prinosa.

Zagonetni logo "5>8" ("pet je više od osam") ima zanimljivu obiteljsku pozadinu

'Pomaka ima, a može još bolje'

Kada je riječ o vinarstvu na području Varaždinske županije, Košćak primjećuje podizanje kvalitete i veća ulaganja u marketing, te ističe kako su veliki pomaci učinjeni upravo u posljednje tri godine. Varaždinska županija je, podsjetimo, tri godine zaredom bila druga po redu po broju nagrađivanih vina u Hrvatskoj, odmah nakon Istarske. 

- Istarska županija je po kvaliteti zasigurno broj jedan u cijeloj Hrvatskoj. U Varaždinskoj županiji zato još uvijek ima prostora za dodatna ulaganja u vinarstvo poput ulaganja u nove tehnologije, vizualni identitet, promociju svojih vina, ali i znanje. Sve to je potrebno kako bi na policama trgovina i restorana kvaliteta vina bila prepoznata - rekao nam je Košćak.

'Nastavljamo tradiciju obitelji Češljaš'

Vinarija Košćak ušla je u investiciju kupnje i obnove podruma vinarske i vinogradarske obitelji Češljaš

Ono što je posebno zanimljivo, ove je godine Vinarija Košćak ušla u investiciju kupnje i obnove podruma vinarske i vinogradarske obitelji Češljaš, ujedno i vlasnika restorana Varaždinbreg koji je svojom obiteljskom tradicijom od 1953. godine postao dio povijesti varaždinskog ugostiteljstva. - Osim što vrlo uspješno surađujemo s restoranom Varaždinbreg, jednako tako smo kroz kupnju njihovog objekta željeli nastaviti tu priču. Tradiciju moramo poštivati, no ulaganjem u nove tehnologije trebamo gledati prema budućnosti. Osim što će nam ova investicija povećati proizvodnju vina, plan nam je da se sve više okrenemo ekološkoj proizvodnji grožđa jer smatramo da je zdraviji uzgoj grožđa budućnost vina - rekao je Luka Košćak.

Komentari