varaždinska i međimurska županija

eTV - Župani Matija Posavec i Anđelko Stričak održali sastanak, ovo su bile teme

Kao jedan od najvažnijih projekata za obje županije istaknuli su Brzu cestu, koja ulazi u Razvojni sporazum za Sjever, dokument vrijedan 15,2 milijarde kuna, kojeg su, uz župane Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, potpisali i Stričak i Posavec...
Objavljeno: 25.04.2022. 15:00

Zadnja izmjena: 25.04.2022. 15:00

Foto: Luka Šalamun

U Varaždinskoj županiji je danas održan radni sastanak varaždinskog župana Anđelka Stričaka sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem na kojem su razgovarali o suradnji između dvije županije.

Kao jedan od najvažnijih projekata za obje županije istaknuli su Brzu cestu, koja ulazi u Razvojni sporazum za Sjever, dokument vrijedan 15,2 milijarde kuna, kojeg su, uz župane Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, potpisali i Stričak i Posavec. 

- Dobar susjed je daleko bitniji nego prijatelj, a mi smo si 'navek' bili dobri s Međimurcima. Guramo uzgradnju brze ceste od Varaždina prema Ivancu i Lepoglavi, Međimurska županija gura istočnu obilaznicu u Nedelišću, a nakon toga bismo trebali pronaći spojnu točku tih dviju brzih cesta. Na taj ćemo način rasteretiti promet te dići sigurnost u prometu - rekao je Stričak.

'Zajedničke gospodarske zone'

Župani su razgovarali i o projektima u obrazovanju, pri čemu je Stričak istaknuo važnost Centara izvrsnosti Varaždinske županije, dok je Posavec rekao kako ovog tjedna otvaraju Regionalni centar kompetentnosti iz strojarstva.

- To je projekt u kojeg su uključene i obrazovne institucije s područja Varaždinske županije poput FOI-ja. Već imamo dobru suradnju i našeg Veleučilišta i srednjih škola s Fakultetom organizacije i informatike. Isto tako, obje županije popunjavaju svoje gospodarske zone, pa zašto ne bismo formirali zajedničke gospodarske zone, doveli automobilsku industriju i na taj način jačali naše gospodarstvo - rekao je Posavec.

Također, Stričak i Posavec su razgovarali i o turističkim potencijalima rijeke Drave, a područje Mura-Drava-Dunav je nedavno proglašeno zaštićenim područjem UNESCO-a, pri čemu će obje županije, kako su rekli, surađivati u programu zaštite. Posavec je dodao kako će Međimurska županija dati i punu podršku proglašenju Ivančiće parkom prirode

Komentari