potpisani ugovori

eTV - Županija dodijelila 111,7 tisuća eura 161 korisniku za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije

Varaždinska županija dodijelila je bespovratna sredstva za poticanje korištenja obnovljivih izbora energije u obiteljskim kućama na području Županije na temelju raspisanog Javnog poziva...
Objavljeno: 05.06.2024. 11:20

Zadnja izmjena: 05.06.2024. 11:20

Foto: Lidija Filipović

Varaždinska županija dodijelila je bespovratna sredstva za poticanje korištenja obnovljivih izbora energije u obiteljskim kućama na području Županije na temelju raspisanog Javnog poziva.

Župan Anđelko Stričak tom je prilikom najavio kako će iduće godine sredstva biti uvećana.

- Interes je zaista bio velik. U prvih tjedan dana sva su sredstva utrošena. S obzirom na to, mogu sad najaviti da ćemo za iduću godinu ta sredstva minimalno uvostručiti, dakle dignuti za nekih 100 posto – kazao je čestitavši svima kojima su sredstva ove godine dodijeljena.

'111,7 tisuća eura za 161 korisnika'

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen pojasnio je kako su se sredstva dodjeljivala kroz tri mjere.

- Ukupno je odobreno 111,7 tisuća eura za 161 korisnika kroz tri mjere – Mjera 1. za izradu energetskog certifikata za što se moglo dobiti maksimalno 200 eura, Mjera 2. za izradu  glavnog projekta za što se maksimalno moglo dobiti 500 eura i Mjera 3. za kupnju ili ugradnju sustava obnovljive energije za što se moglo dobiti maksimalno 1000 eura – istaknuo je te dodao kako je pojedinac mogao ukupno dobiti 1,7 tisuća eura bespovratnih sredstava.

'Uštedjeli smo 1,4 tisuće eura'

Osim navedenog, naglašeno je i kako je u posljednje tri godine Županija za spomenutu mjeru izdvojila 250 tisuća eura, odnosno 450 građana dobilo je sufinanciranje, a jedan od njih ove godine jest i Neven Furjan.

- Nisam se uspio prijaviti na državnu subvenciju pa sam vidio kako je jako dobra mjera raspisana od strane Županije i to nam je napravilo uštedu od skoro 1,4 tisuće eura. Imam instaliranu 8 kW elektranu s tim da kroz ljeto ona radi u punom naponu i to koristim onda i kroz zimu. Praktički mi pokriva gotovo cjelogodišnju količinu struje koju moja kuća treba.

 

Komentari