nalazište u jalžabetu

eTV - Zatrpati ili otkupiti po većoj cijeni? Županijska vlast vijećnicima predlaže ovo drugo

Objavljeno: 23.11.2021. 10:19

Zadnja izmjena: 23.11.2021. 10:27

Foto: Luka Šalamun

Nakon što su nedavno završena istraživanja na arheološkom nalazištu Gomila u Jalžabetu te je zaključeno kako je to jedan od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture u Europi, župan Anđelko Stričak zauzeo je stav kako nalazište treba prezentirati javnosti, a to znači otkupiti zemljišta na kojima se ona nalazi.

Kako je rekao predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, na dnevni red skore sjedinice Županijske skupštine bit će uvrštena točka Prijedloga odluke o prezentacijskom centru Gomile u Jalžabetu. Prezentacijski centar trebao bi koštati 20-ak milijuna kuna, a Županija za to prvo treba otkupiti oko četiri hektara okolnih vrijednih poljoprivrednih zemljišta, čija je predložena cijena znatno niža od njihove vrijednosti, odnosno vlasnici ne žele prodati zemljište po predloženoj niskoj cijeni. 

- Prema procjenama, cijena okolnih poljoprivrednih zemljišta je oko dvije kune po kvadratu, što bi za tu količinu koštalo ukupno oko 98 tisuća kuna. To je svakako preniska cijena, pa će Županijska skupština iznimno, zbog važnosti projekta za Županiju, cenzusom pokušati podići cijenu na oko 10 kuna po kvadratnom metru, što bi bilo ukupno 482 tisuće kuna. Imamo informacije da bi po toj većoj cijeni mogli otkupiti zemljište i uskoro krenuti s realizacijom projekta. Druga je opcija da se to zatrpa, što vjerujem da ne bi bilo dobro - rekao je Križanić.

Vrijedno nalazište

Podsjetimo, nalazište u Jalžabetu je grobni humak vladara s tog područja iz 6. stoljeća prije Krista, a nakon istraživanja zaključeno je kako bi se na tom mjestu mogao izraditi prezentacijski turistički centar koji bi mogao poslužiti kao akcelerator razvoja turizma u regiji. Na lokalitetu su pronađene ljudske i životinjske kosti, kao i vrijedni predmeti od jantara i zlata, a istraživanje nalazišta započelo je nakon što je ustanovljeno da je lokalitet pokraden 2017. godine.

Komentari