održana svečanost

eTV|FOTO: U Novom Marofu počinje izgradnja novog objekta za palijativnu skrb

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.09.2017. 15:08

Zadnja izmjena: 08.09.2017. 17:10

Foto: Viktor Hranić

Danas se u Novom Marofu održala svečanost kojom je obilježen početak realizacije izgradnje novog objekta za palijativnu skrb. Opća Bolnica Varaždin za ovaj je projekt dobila 51,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Novi objekt će biti bruto površine od gotovo 3 tisuće četvornih metara čime će se značajno poboljšati kvaliteta skrbi o palijativnim pacijentama, a zahvaljujući projektu novomarofska bolnica će dobiti i novu modernu opremun te dijagnostičke uređaje.

- Europa je prepoznala lokaciju Novi Marof, kao i kadrove koji već godinama ovdje kvalitetno rade, pa se ovaj projekt nametnuo kao jedan od samo četiri projekta u Hrvatskoj koji dobivaju europski novac. To već govori samo za sebe, no treba napomenuti da su od ukupno četiri projekta čak dva iz Varaždinske županije. Drugi je projekt spinalnog centra, dakle centra za liječenje bolesti kralježnice u Varaždinskim Toplicama, koji je vrijedan 108,5 milijuna kuna, za što također imamo ozbiljne reference, posebno nakon Domovinskog rata.- rekao je župan Čačić.

Zadovoljan reaiztacijom ovog projekta je i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić koji je istaknuo da je Varaždinska županija jedna od najboljih kad je u pitanju povlačenje novca iz EU fondova, posebice za zdravstvo.

Ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić rekao je kako su premostili smo sve probleme i neprilike te kako je ovo ulaganje važno, jer živimo u državi u kojoj populacija stari i u kojoj postoji sve veća potreba za palijativnom skrbi.

- Treba naglasiti da projekt ne uključuje samo izgradnju zgrade, u kojoj će se odvijati palijativna skrb, nego i energetsku obnovu dviju susjednih zgrada, kao i nabavu važne medicinske opreme – rekao je dr. Kudelić.

Inače, završetak građevinskih radova i opremanja objekta u Novom Marofu se očekuje u rujnu 2018. godine.

 

 

Komentari