priprema kadrova

eTV - Paralelno s izgradnjom mega bolnice financirat će se i edukacija liječnika

Spacijalizacija liječnika stoji otprilike milijun kuna, a Varaždinska županija takvih potreba ima njih za njih 130. Ovaj put to će biti plaćeno europskim novcem...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 05.04.2021. 09:32

Zadnja izmjena: 08.04.2021. 12:33

Foto: Arhiva

Prilikom predstavljanja izgradnje Centralnog operacijskog bloka vrijednog 405,5 milijuna kuna, župan Radimir Čačić rekao je kako će se ovaj put europskim sredstvima paralelno s izgradnjom i opremanjem financirati i edukacija liječnika.

Točnije, radi se o financiranju liječnika koji idu na specijalizaciju. - U razgovorima s najužim timom u Vladi dogovoreno je da ide i financiranje paralelno u kadar. To je ono što dosad nismo imali, odnosno otprilike po jednom liječniku koji ide na specijalizaciju to je okvirno milijun kuna. Mi takvih imamo 130, pa onda znate koji je to teret bio na nama. No, sada će se to također obuhvatiti Europskim novcem - objasnio je Čačić.

  • eTV - Kreće izgradnja još jednog mega bolničkog objekta vrijednog 405,5 milijuna kuna, više ovdje.

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević istom prilikom je objasnila i kako je došlo do realizacije tako velikog projekta. - Jedan od snažnih argumenata za prihvaćanje te kandidature bila je i činjenica da je riječ o prvom na listi projekata Varaždinske županije u Razvojnom sporazumu Sjever, za koji sam se i osobno zalagala. U Saboru sam dobila potvrdu premijera Andreja Plenkovića da će taj Sporazum, koji je dio programa Vlade na zahtjev Reformista, biti potpisan paralelno s procesom dobivanja EU novca za Centralni operacijski blok – rekla je Martinčević.

MEGA OBJEKT

Podsjetimo, novi objekt bit će bruto površine 12.000 kvadrata, a nalazit će se između zgrada Kirurgije, Neurologije, Ginekologije i Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Sa svim tim zgradama, kao i s Internom bit će povezan toplim hodnicima. Objekt uključuje: Transfuziju, Rengen, Medicinsko-biokemijski labaratorij i Jedinicu intenzivnog liječenja.

Sporazum za Sjever

Važnost Sporazuma za Sjever saborska zastupnica Natalija Martinčević obrazložila je sljedećim riječima: "Daleko smo najuspješnija županija u Hrvatskoj po realizaciji EU projekata: više od 160 projekata, više od 860 milijuna kuna. Sve što smo, dakle, mogli odraditi sami, odradili smo. Međutim, postoje projekti koje zbog njihove važnosti, veličine ili značaja ne možemo sami, a to su regionalni i državni projekti. Ova velika nova reagionalna bolnica jedan je od upravo takvih projekata."

Komentari