završetak velikog projekta

eTV - Donosimo video presjek s otvorenja istočne obilaznice i ključne poruke govornika

Boris Matijašec

Objavljeno: 01.09.2023. 20:34

Zadnja izmjena: 01.09.2023. 21:56


Na saniranom odlagalištu Čret danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Novog Marofa, kojom je obilježen završetak sanacije tog odlagališta u vrijednosti oko 17,5 milijuna kuna, i otvorenje novomarofske Istočne obilaznice, na koju se čekalo 30-ak godina, a koja je duga gotovo 4,5 kilometara i vrijedna 18,9 milijuna eura.

Sjednici su nazočili i premijer Andrej Plenković, ministar Oleg Butković, predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i ostali.

Jenkač: '2015. nisu mi vjerovali da se kreće u projektiranje obilaznice'

Gradonačelnik Jenkač podsjetio je da je 2015. godine s kolegom Nenadom Horvatićeom došao u Hrvatske ceste na prve pregovore o toj obilaznici te su dogovorili da kreće projektiranje istočne obilaznice oko Grada.  - Tada i u to vrijeme kada sam ja o tome govorio, nitko mi nije vjerovao. Svi su govorili 'pa još jedno obećanje, još jedna priča, još jedna 99. godina kada su bila osigurana sredstva, ali je tadašnji ministar graditeljstva kazao imate autoput ne treba marofčanima obilaznica'. I evo, morali smo dugo, dugo vremena čekati. Znači jedna politička odluka je dovoljna da čekaš 20 godina da se nešto dogodi - kazao je Jenkač te zahvalio predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta Josipu Škoriću što je te 2015. odlučio pokrenuti taj projekt.

Horvatić: 'Pofajtajte se malo, recite da nije sve crno'

Načelnik općine Ljubešćica Nenad Horvatić u svom govoru obratio se među ostalima, o onima koji sjede četvrtom, petom i daljnjim redovima, bez čije podrške i rada ne bi bilo ni onih koji sjede u prva tri reda.  - Kad idete u berbu ili u svatove, pofajtajte se malo, recite da nije tako sve crno, da Hrvatska ima lijepih priča. Danas smo ovdje na otvorenju lijepe priče, ne trebate lagati, ne treabate govoriti neistine, jer činjenice i istina su na našoj strani", naveo je Horvatić, istaknuvši još niz drugih projekta koji su realizirani ili su u procesu realizacije u Županiji, uz projekte u Novom Marofu.

Stričak: 'Prisjetimo se kako je bilo prije 30 godina i sad'

Varaždinski župan Anđelko Stričak podsjetio je da će se idući tjedan  obilježiti dan Varaždinske županije. - Stavit ćemo naglasak na 30-obljetnicu ovog teritorijalno-političkog ustroja s 22 općine i šest gradova i prisjetiti se svih onih zaslužnih koji su stvarali naš kraj prije nas. A hajdemo se prisjetiti kako je izgledalo ovo područje prije 10, 20 ili 30 godina. Prije 30 godina još smo bili smo u ratu, danas smo članica najprestižnijih europskih  asocijacija. Prije 30 godina samo četiri grada su imala vrtić, danas ih imaju sve općine, 1999. godine, kada sam bio načelnik općine Visoko, program je bio do svake hiže cesta, struja, voda, a danas gradimo 5G mrežu. Zar se zaista nemamo kome i čemu radovati i veseliti? Smatram da su rezultati vidljivi na svakom koraku, svi koji žele mogu vidjeti da su opipljivi i da je napravljen iskorak u kvaliteti života - istaknuo je Stričak.

Butković: 'Vlada je pokazala odlučnost da se obilaznica realizira'

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da je istočna obilaznica oko Grada Novog Marofa bio dugo očekivan projekt, podsjetivši da ga je Vlada još 2017. godine stavila u plan građenja, čime je pokazana odlučnost Vlade da se taj projekt realizira. 

Plenković: 'Nema dijela Hrvatske bez investicija'

- Horvatić me podsjetio koliko se toga u jednom krugu od nekoliko kilometara napravilo i investiralo. Ovo što ste čuli danas za Sjever Hrvatske, za Varaždinsku županiju, tako je praktički svugdje  - izjavio je Plenković, istaknuvši kako nema dijela Hrvatske u kojem se ne sjeća ogromni infrastrukturni ciklus, koji doprinosi gospodarskom rastu. - Tako u Hrvatskoj danas imamo 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog, a to je odnos koji nismo imali nikada - poručio je premijer.

Komentari