FOTO/VIDEO: Uz savjet iskusnog vrtlara do balkona koji mami uzdahe prolaznika

Objavljeno: 12.05.2015. 11:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Josip Novak

Ako želite da vaš balkon bude čitavo ljeto pun raznobojnog cvijeća koje obilno cvate, dobro je znati neke “trikove“ iskusnih vrtlara. Stoga smo zamolili Franju Pavetića da nam otkrije neke od njih...

Najčešće balkonsko cvijeće koje se uzgaja kod nas su puzeće pelargonije i surfinije koje rastu prema dolje i padaju preko ruba balkona. Sada je pravo vrijeme da zasučete rukave i uredite svoju cvjetnu oazu, naglasio je Pavetić.

- Osim balkona, i vaši prozori mogu postati rascvjetana oaza. No, balkoni su priča za sebe i na njima je moguće postići formiranje tzv. kaskada cvijeća. Dobro razmislite prije sadnje cvijeća u predviđene posude. Trebate biljke koje imaju bujne cvjetove, a takve su Bidens (Bidens ferulifolia), bakopa (Sutera diffuza), surfinija, afrička ivanćica (Osterospermum)... Sve ove vrste se mogu kombinirati savršeno jedne s drugima – pojasnio je Franjo Pavetić kojeg smo potražili na obiteljskoj vrtlariji s tradicijom dugom 69 godina.

Umjesto uobičajene sadnje cvijeća na balkonima ili pak prozorima ove godine, pokušajte kombinaciju nekoliko vrsta cvijeća. Prekrasno će izgledati i kombinacija iste vrste, ali u različitim bojama između kojih možete posaditi ukrasni bršljan ili moljavku (Plectranthus).

- Na primjer, u velikoj posudi presadite crvene i bijele pelargonije (Pelargonium zonale) ili crvene i žute surfinije. Mogućnosti je bezbroj, a kad cvijeće naraste, često će se sadnice miješati jedna s drugom i stvoriti prekrasne, šarene boje – ističe Pavetić.

I zapamtite, prije sadnje cvijeća nabavite kvalitetan supstrat, po mogućnosti s dodatkom granuliranog gnojiva osmocota, dobro drenirajte posude i ako vam je balkon na južnoj strani, vodite računa o redovitom zalijevanju vašeg cvijeća.

Kako ispravno posaditi balkonsko cvijeće pogledajte u našoj fotogaleriji i na video isječku:

Komentari