čehok u esplanadi

eTV: Svjetska banka: 'Najlakše je poslovati u Varaždinu - do građevinske brže od svjetskog prosjeka'

Uspoređivali su Osijek, Rijeku, Split, Varaždin i Zagreb kao gradove s najboljim praksama u Hrvatskoj, ali uz Varaždin vodeći u kategorijama bili su još (samo) Split i Osijek – prvi kada je riječ o brzini osnivanja poduzeća, a drugi kod rješavanja uknjižba i trgovačkih sporova...
Objavljeno: 03.07.2018. 14:11

Zadnja izmjena: 03.07.2018. 14:27

Danas je u zagrebačkom hotelu „Esplanade“ prezentirana studija Grupe Svjetske banke koja je uspoređivala pet hrvatskih gradova i zaključila da je poslovanje najjednostavnije u Varaždinu, a prema izdavanju građevinske dozvole – ne samo da je grad vodeći u Hrvatskoj, nego i iznad globalnog prosjeka.

Varaždin je vodeći i prema pouzdanosti opskrbe električnom energijom, a povodom prezentacije tog Izvješća pod nazivom „Doing Bussiness u Europskoj uniji 2018“, na panel raspravi koju je otvorio ministar Darko Horvat sudjelovao je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Grupa Svjetske banke mjerila je, naime, složenost i trošak regulatornih postupaka i pravnih instituta koji utječu na pet faza životnog ciklusa malih i srednjih poduzeća. Uspoređivali su Osijek, Rijeku, Split, Varaždin i Zagreb kao gradove s najboljim praksama u Hrvatskoj, ali uz Varaždin vodeći u kategorijama bili su još (samo) Split i Osijek – prvi kada je riječ o brzini osnivanja poduzeća, a drugi kod rješavanja uknjižba i trgovačkih sporova. Varaždin je osvojio najveći ukupni broj bodova najbolje prakse, dok se Zagreb smjestio uz Lisabon i Bratislavu koji spadaju među velike gradove koji zaostaju za većinom manjih unutar vlastite zemlje. Naglašeno je pritom da Hrvatska i Češka imaju najveće subnacionalne (regionalne) razlike, te da lokalne vlasti mogu značajno olakšati poslovanje vlastitim propisima, politikama i poticajima. 

- Planiramo izgraditi još jedan informatički tehnološki park. Jedan tehnološki park već imamo, s 30 hrvatskih i stranih start up tvrtki i mi im želimo pomoći da prošire svoje poslovanje - rekao je između ostaloga na panel raspravi gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

Rang najbolje prakse prema Grupi Svjetske banke u Hrvatskoj izgleda ovako:

  • Brzina osnivanja poduzeća
  1. Split
  2. Rijeka
  3. Osijek
  4. Varaždin
  5. Zagreb
  • Ishođenje građevinske dozvole
  1. Varaždin
  2. Osijek, Rijeka
  3. Nitko
  4. Zagreb
  5. Split
  • Opskrba električnom energijom
  1. Varaždin
  2. Rijeka
  3. Split
  4. Osijek
  5. Zagreb
  • Uknjižba vlasništva
  1. Osijek
  2. Rijek
  3. Varaždin, Zagreb
  4. Nitko
  5. Split
  • Rješavanje trgovačkih sporova
  1. Osijek 
  2. Zagreb
  3. Varaždin
  4. Rijek
  5. Split
  1. Varaždin
  2. Osijek
  3. Rijeka
  4. Zagreb
  5. Split

 

Komentari