komentar

eTV - Habijan: Ister je imenovan zakonito, u kojem smislu sam trebao stati na stranu načelnika HDZ-a?

Kako navodi Habijan, Varkom je dioničko društvo te Zakon o vodnim uslugama predviđa da odluku o imenovanju donosi Nadzorni odbor društva, a ne Glavna skupština.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.01.2022. 11:45

Zadnja izmjena: 24.01.2022. 11:48

Foto: Fran Bijelić

''Imenovanje Brune Istera za Direktora Varkoma je provedeno sukladno Zakonu o trgovačkim društvima'', rekao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan.

Kako navodi Habijan, Varkom je dioničko društvo te Zakon o vodnim uslugama predviđa da odluku o imenovanju donosi Nadzorni odbor društva, a ne Glavna skupština.

- Čak niti odredbe Zakona o vodnim uslugama, koje daju dodatne ovlasti Skupštini društva, ne propisuju da Skupština imenuje Upravu. No, svakako bi za ovu poziciju trebao biti proveden natječaj za zapošljavanje - rekao je Habijan.

Je li to onda bio razlog zašto nije stao na stranu HDZ-ovih načelnika, i svih drugih koji su pisanom inicijativom zatražili da se preispita zakonitost Isterova imenovanja pod obrazloženjem da bi moglo doći do penalizacije i obustave financiranja velikih projekata?

- Ne razumijem u kojem smislu sam trebao stati. Ja i dalje tvrdim da bi bilo puno bolje i za Varkom i za gradonačelnika da je raspisao javni natječaj. To bi bilo bolje, ali mislim da u društvu u kojem sudjeluju i druge općine i drugi gradovi koji sa svojim dionicama, odnosno udjelima bilo bolje da se postigne određeni konsenzus. S druge strane, Nadzorni odbor je zastupljen od strane drugih opcija koji zastupaju općine i gradove i nisam čuo da su se bunili. Počeli su se buniti dioničari, međutim pozitivni propisi su takvi kakvi jesu, možemo razgovarati jesu li dobri ili nisu, ali su takvi kakvi jesu. Ne vidim zbog čega postoje bilo kakva negodovanja oko toga - rekao je Habijan.

Ima li zbog toga podršku u stranci, pitali smo ga?

- Unutarstranački izbori su bili prije par mjeseci i obzirom da sam i dalje predsjednik, pretpostavljam da je to vrlo jasan odgovor - odgovorio je.

Zašto mu je ovo prva presica nakon lokalnih izbora?

- Vidim da je gospodin Čehok bio vidno uzrujan, nervozan i zabrinut za mene gdje sam i zašto šutim pa mu ovim putem poručujem da sam dobro i da sam zdrav. Drago mi je da brine o meni, ali ja govorim onda kada smatram da je potrebno govoriti - završio je Habijan.

Komentari