Tko će pobijediti?

eTV - Ister: 'Proces pripajanja Ivkoma Varkomu provodimo kao da tužba Ivanca ne postoji'

Objavljeno: 28.10.2023. 08:36

Zadnja izmjena: 28.10.2023. 08:36

Foto: Arhiva

Jedan od najaktualnijih slučajeva kada je riječ o Varkomu jest pripajanje Ivkoma. Nedavno je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić ponovno pokrenuo sudski proces protiv tog pripajanja, jer kako je naveo, Varkom se i dalje bavi otpadom za što zakonski nema dozvolu. Direktor Varkoma Bruno Ister ističe da navedeno nije točno, a proces pripajanja ide po planu.

Direktor Varkoma istaknuo je gostujući u našem eTV studiju, kako se Ivanec i Ivkom ne mogu pomiriti s time da Vlada inzistira na postojanju 41 uslužnog područja. Dodao je kako se u sudskom procesu Ivanec poziva na ugovor iz 2008. godine kao dokaz da se Varkom bavi otpadom, iako to nije točno. Nadalje, objasnio je u kojoj je fazi proces pripajanja koji je država odobrila.

- Mi smo nastavili s procesom koji je propisan zakonom, a trenutno smo u fazi izrade ugovora o pripajanju o kojem će se moći očitati Ivanec i Ivkom i naša skupština. Naša skupština će se naravno složiti, a za njih nismo sigurni. Dakle, ako se pripajanje ne dogodi na zakonom predviđen način, dolaze privremene mjere koje provodi Ministarstvo, a prema kojem postoji 41 uslužno područje. Ako ta ustavna tužba uspije, teško je reći što će se dogoditi, ali mi danas poduzimamo sve kao da će pripajanje ići kako je predviđeno - rekao je.

'Radimo na projektu aglomeracije Lepoglave, no...'

Nadalje, što se tiče grada Lepoglave koji je u djelovnom području Ivkoma i još nekoliko opskrbljivača pa tako i Varkoma, još uvijek se čeka na projekt aglomeracije koji sami ne mogu platiti te žele da se kanalizacija izgradi dok još mogu povući bespovratna sredstva iz EU. Kako je rekao direktor Varkoma, oni su trenutno u izradi glavnog projektnog rješenja aglomeracije Lepoglave i već rade na rješavanju vlasničkih odnosa te se pripremaju također kao da tužba Ivanca ne postoji, a sve kako Lepoglava više nebi bila 'talac' cijele situacije. Kako god bilo, Ister dodaje da u slučaju drugačijeg raspleta u pripajanju Ivkoma Varkomu, taj dio posla će biti odrađen i spreman za bilo koga tko će to nastaviti.

Komentari