komentari

Jenkač: Porez na nekretnine sve bi aktivirao, Vupora: Regulacija poreza na dobit povećala bi plaće

Objavljeno: 23.02.2024. 10:16

Zadnja izmjena: 23.02.2024. 10:48

Saborski zastupnik HDZ-a Siniša Jenkač u našoj emisiji govorio je o porezu na nekretnine koji bi doveo do boljeg iskorištavanja i brže prodaje imovine. Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica SDP-a pak smatra kako je potrebno uvesti porez na ekstra profit u svrhu uskađivanja mirovina i plaća.

Da je stanogradnja već postala jedna od najvažnijih budućih politika na nacionalnoj i lokalnoj razini smatra saborski zastupnik HDZ-a Siniša Jenkač. Ističe kako je to posljedica ne-postojanja poreza na nekretnine.

- Da to imamo onda bi se postojeći objekti itekako iskorištavali i brže prodavali. Ne bi se potkrovlja uređivala jer imaš porez. Ako imate neaktivnu nekretninu, u njoj ne živite i prazna, a plaćate porez. To je neekonomski i ljudi bi to prodavali. Mnogi kalkuliraju i ne žele prodavati kuće i zgrade koje ne koriste jer misle da će to još rasti i pojaviti se kupac, što je često puta loše – kaže Jenkač dodavši kako će stanogradnja naravno ići dalje jer se njome na neki način zadržava stanovništvo.

Porez na ekstra profit?

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora s druge strane, je u našoj emisiji objasnila je kako se uz p0moć poreza na dobit, kao i poreza na ekstra profit, mogu povećati plaće.

- Poreza na dobit umanjio bi se onim poslodavcima koji isplaćuju veće plaće svojim radnicima. Isto tako uveli bi i porez na ekstra profit za one poslodavce koji se oglušuju kod isplate plaća svojim radnicima, ali naravno i kod onih koji ih isplaćuju– rekla je Antolić Vupora.

 

Komentari