zagađenje benzopirenom

eTV - Mjerenje pokazalo lošu kvalitetu zraka u Varaždinu, postavit će se mjerne stanice širom grada

Objavljeno: 17.11.2021. 11:39

Zadnja izmjena: 17.11.2021. 11:39

Foto: Luka Šalamun

Na današnjoj konferenciji za medije zamjenik Miroslav Marković rekao je kako je provjerom kakvoće zraka utvrđeno da je ona loša te najavio postavljanje mjernih stanica širom Varaždina.

Kako je naveo, gradska služba je prije desetak dana došla u u posjed "Izvještaja o mjerenju kakvoće zraka posebne namjene u Varaždinu" kojeg je izradio Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb. Institut je mjerenjima zabilježio povišenu razinu čestica benzopirena unutar svih lebdećih čestica u zraku, a on u zrak dolazi od sagorjevanja tvari te izaziva kancerogene pojave, posebice na plućima. Mjerenje je provedeno jednom krajem proljeća te se na temelju jednog mjerenja ne može zaključiti što je uzrok zagađenja zraka, no zbog toga će, kako je rekao Marković, Grad kroz proračun osigurati sredstva za nabavku trajnih mjernih stanica.

Na konferenciji je Marković otkrio kako je mjerna stanica bila smještena na tajnoj lokaciji na području 2. mjesnog odbora, odnosno iza Kućanske rampe. - Kvaliteta zraka snimala se ovog ožujka na nalog bivše gradske uprave u razdoblju od 14 dana, a u tom je periodu razina čestica benzopirena bila viša od dozvoljene. Dokument je u Grad došao 11. svibnja dva tjedna prije prvog kruga izbora, a mi ga sad imamo u rukama i dat ćemo ga vama. Benzopiren može biti i od kućnih ložišta, ali može biti i od industrijskih spaljivanja - rekao je Marković. 

Komentari