predstavljanje u areni varaždin

eTV - Čačić objavio kandidaturu: 2,5 milijarde kuna ulaganja i ključ veće neovisnosti o Zagrebu

Najveći projekt koji Čačić planira u novome mandatu vrijedi 630 milijuna kuna, a isti ima i političku dimenziju...
Objavljeno: 03.03.2021. 13:58

Zadnja izmjena: 03.03.2021. 15:59

Foto: Luka Šalamun / Video: Dino Možek

Radimir Čačić objavio je kandidaturu za drugi uzastopni mandat na čelu Varaždinske županije, te predstavio nove projekte u vrijednosti većoj od 2,5 milijarde kuna.

— Već smo u letećem startu, odnosno ne startamo s negativne točke, ali time su i očekivanja veća — rekao je, nabrajajući projekte realizirane u aktualnom mandatu.

Riječ je, između ostaloga, o obnovi ili dogradnji 28 škola i sportskih dvorana, odnosno obnovi ili dogradnji 25 objekata zdravstvene ili socijalne skrbi. Ukupna vrijednost provedenih EU projekata iznosi 860 milijuna kuna, čime je – kako je Čačić posebno naglasio – realizacija EU projekata čak 215 puta veća od one u mandatu bivšeg župana.

"Brza pruga sada je uvjet"

"Brza pruga bila je potpuno opstruirana od strane države"

Govoreći o realizaciji EU projekata, Čačić se osvrnuo i na suradnju s državom, koju je dijelom pohvalio a dijelom kritizirao.

— Nažalost, projekti koji su bili isključivo vezani na državu, bili su ili potpuno opstruirani – kao što je projekt brze pruge, ili se o njima samo govorilo a ništa se nije napravilo — rekao je Čačić, naglasivši da je ovaj put brza pruga bila uvjet podrške Reformista saborskoj većini.

Pritom se dotaknuo i gradske vlasti u Gradu Varaždinu:

— Mogli smo pretpostaviti, a to se u četiri godine i dokazalo, da će to biti goli hohštapleraj i nesposobnost. Zato nam je bilo važno da Županija šalje poruku kako se to (EU projekti, nap.) treba raditi — rekao je.

"Nove Varaždinske Toplice"

"Novih 1000 ležajava na već tisuću realiziranih - znači potpuno nove Varaždinske Toplice"

U svrhu pokretanja Konzervatorija za studij glazbe i medija, Čačić u prateći infrastrukturu namjerava uložiti 100 milijuna kuna, a u Varaždinske Toplice dodatnih 260 milijuna kuna. Najavljuje zapravo „nove Toplice“.

—  Idemo na novih 1000 ležajeva, na još jedne potpuno nove Varaždinske Toplice, i to na najvišoj razini — rekao je.

"Neovisnost za desetljeća"

Najveći projekt koji Čačić planira u novome mandatu vrijedi 630 milijuna kuna, a isti ima i političku dimenziju. Riječ je, naime, o izgradnji geotermalne elektrane na području Malog Bukovca, a za nešto slično postoje potencijali i na području Grada Ludbrega. — Zašto to radimo? Ovim projektom postižemo povećanje izvornog budžeta za minimalno 50 posto, što predstavlja značajnu neovisnost od bilo koga u Zagrebu za nove projekte i desetljeća pred nama — zaključio je Čačić. Kandidat za njegovog zamjenika i u narednom mandatu biti će aktualni zamjenik Robert Vugrin.