doznajemo

eTV - Na području županije kronično nedostaje kamena, pokreće se izrada studije i javna rasprava

Objavljeno: 11.09.2023. 09:57

Zadnja izmjena: 11.09.2023. 10:20

Nedavne prirodne nepogode uzrokovale su nastanak više klizišta na području cijele Varaždinske županije, a samo dvije poplave krajem srpnja uzrokovale su nastanak novih 14 klizišta na području općine Cestica.

Kako je rekao načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj nedavno u našem eTV studiju, trošak sanacije tih klizišta procjenjuje se na oko tri milijuna eura. Za prvu bujičnu poplavu očekuju pomoć države ili Županije, ili će se morati zadužiti za sanaciju šteta, dok za drugu Dravsku poplavu ističe kako su, zahvaljujući obavijesti Hrvatskih voda, imali vremena za reagiranje.

- Hrvatske vode su vrlo kvalitetno na vrijeme obavijestile o tome da će doći do poplave, a s druge strane moram reći da bi trebalo vršiti regulaciju rijeke Drave tako da se šljunak iz Drave koristi za spuštanje njezinog korita. Imali smo poplavu na 2.000 kubika po sekundi na istoj visini vode nego prije deset godina na 3.000. Znači da je korito rijeke Drave dignuto najmanje jedan metar i da ugrožava kuće i usjeve. Država nešto obešteti, ali to je 10 do 20 posto od stvarne štete - rekao je Korotaj.

'Kamenolomi udaljeni 140 km'

S druge strane, za sanaciju klizišta potreban je kamen, a župan Anđelko Stričak zbog "populizma nekih", kako smatra, najavljuje javnu raspravu.

- Mi smo ove godine sanirali 29 klizišta na županijskim i lokalnim cestama. Njih je trebalo sanirati do 30.6. i izvođači su odlazili po kamen u kamenolome udaljene i po 140 kilometara. To povećava troškove, a nije niti ista brzina izgradnje. O tome ćemo raspravljati na sjednicama, a otvorit ćemo i temu izrade studije vezano na to. Isto tako, na prošlim izmjenama dopunama i planova predviđeno je eksploatacijsko polje u Paki. Pitam vjećnike koji su potpisivali peticije protiv kamenoloma u susjednim županijama, u svojim županijama digli su ruku za kamenolom, a protiv njega su u susjednoj - rekao je Stričak.

 

Komentari