PROJEKTI I REALIZACIJE

VIDEO Kako su "Kuće za odmor s pričom" postale pun pogodak u koroni i prije nje

Objava Varaždinske županije

Objavljeno: 30.04.2021. 08:29

Zadnja izmjena: 30.04.2021. 08:29

Objava Varaždinske županije:

DETEKTIRALI SMO PROBLEM

Turizam je jedna od strateških smjernica razvoja Varaždinske županije, a nedostatak kvalitetnog smještaja i turističkih sadržaja/atrakcija detektirali smo kao najveći problem.

  • ideja je bila stvoriti poticajno okruženje za razvoj različitih oblika turizma te u 4 godine imati rast od 50% u broju noćenja u odnosu na 2016. godinu
  • cilj smo ostvarili u samo 3 godine, već u 2019. godini kada je ostvareno 187.795 noćenja

AKTIVIRALI POTENCIJALE

Želja je bila postati cjelogodišnja turistička destinacija za što se trebao izgraditi sadržaj i zato se krenulo s ulaganjem u proširenje turističke ponude. Prije nekoliko godina ruralni dio županije nije imao smještajnih kapaciteta, dok danas privatni smještaj postaje perjanica županijskog turizma.

  • u protekle tri godine 68 obitelji uključile su se u priču o turističkom uspjehu u Varaždinskoj županiji
  • prije četiri godine postojala su dva bazena, a danas ih je 30.
  • do prije 3 godine od 22 općine u županiji, čak njih 8 (36%) nije imalo niti jedan registrirani smještajni objekt, a sad je samo jedna takva.

ULOŽILI NOVAC

Nedavno je objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu, u sklopu kojeg će biti dodijeljeno ukupno milijun kuna.

  • Riječ je o trećem javnom pozivu, jedinstvenome u Hrvatskoj, čime će Varaždinska županija u podizanje broja i kvalitete smještajnog kapaciteta ukupno uložiti više od 3 milijuna kuna.
  • U protekle dvije godine ukupno je kroz Javni poziv dodijeljeno 2.100.000,00 kuna za 148 projekta kojima je potpomognuto otvaranje 68 novih smještajnih objekta s ukupno 290 novih kreveta, a 80 postojećih iznajmljivača uložilo je u podizanje kvalitete i sadržaja svojih kapaciteta.

ULOŽILI JOŠ NOVCA

Od 2018 – 2021. je uloženo više od 3 milijuna kuna bespovratnih potpora s ciljem podizanja kvalitete smještajnih kapaciteta.

  • Usporedimo li noćenja ostvarena u istom razdoblju u 2019. godini s noćenjima ostvarenim u 2020., rast iznosi čak 9,15 posto.
  • Kuće za odmor s pričom ostvarile su ukupno 9.555 noćenja što čini 10,35 posto svih noćenja ostvarenih u županiji.
  • Strani turisti ostvarili su 63,85 posto svih noćenja, a prednjače turisti iz Njemačke, Poljske, Nizozemske, Belgije i Velike Britanije.

KREIRALI PONUDU KOJA SE TRAŽI

U želji da zahtjevnom tržištu ponudi što kvalitetniji i drugačiji doživljaj, Turistička zajednica Varaždinske županije pokrenula je projekt "Kuće za odmor s pričom". Glavni cilj projekta je razvoj turističke ponude na ruralnom području i povećanja broja smještajnih objekata uz diverzifikaciju temeljenu na kulturno-povijesnoj tradiciji i podizanje kvalitete. U projekt se do sada uključilo ukupno 45 nositelja standarda najboljeg smještaja u Županiji, a vizija projekta je stvoriti brend koji će se direktno vezati uz Varaždinsku županiju.

  • Ponosni smo da imamo rast dolazaka u vrijeme korone, a rastemo jer smo odabrali fantastičnu nišu – kuće za odmor s pričom Imamo odličnu popunjenost cijelo vrijeme, taj proizvod je rastao i rasti će i dalje jer je to trend koji je nezaustavljiv – odmaknuti se od masovnog turizma, prema prostorima mira, zelenila, s domaćom hranom.

Kuće za odmor s pričom pretražite klikom ovdje.

Komentari