komentar

eTV - Da li se situacija u Lepoglavi mogla izbjeći? U pitanju je možda 125 milijuna kuna

Lepoglava će možda jedina u Varaždinskoj županiji morati tražiti alternativne načine financiranja za aglomeraciju (125 milijuna kuna), odnosno istu neće moći napraviti uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije...
Objavljeno: 07.01.2023. 09:32

Zadnja izmjena: 08.01.2023. 08:40

U velikom intervjuu koji će biti objavljen u nedjelju, direktor Varkoma Bruno Ister komentirao je situaciju u Lepoglavi, koja se suočava s time da jedina u Varaždinskoj županiji ne može pristupiti projektu aglomeracije.

Sva regulativa, naime, propisuje da jedna aglomeracija mora biti na jednom vodoopskrbnom području, a to je u Lepoglavi daleko od stvarnosti.

- Lepoglava ima trostruku vodoopskrbu situaciju, što je totalno van svake pameti. Njihov gradonačelnik se izuzetno puno trudi, aktivan je u Hrvatskim vodama, nadležnom ministarstvu, kod nas u Varkomu, te se zalaže da se to konačno riješi na jedan ili na drugi način. Ili da Ivkom-vode preuzmu cijelu Lepoglavu ili da Varkom preuzme cijelu Lepoglavu, da on može konačno napraviti aglomeraciju koja je izuzetno važan projekt za svaki kraj. To je temeljni projekt zaštite okoliša – kaže Ister.

Kolateralna žrtva

Budući da na području Lepoglave djeluje i Ivkom i Varkom i niz malih lokalnih vodovoda, ona trenutno kao JLS ispada kolateralna žrtva, te će prema onome što kaže njezin gradonačelnik Marijan Škvarić možda jedina u Varaždinskoj županiji morati tražiti alternativne načine financiranja za aglomeraciju (125 milijuna kuna), odnosno istu neće moći napraviti uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije.

Smanjenje broja isporučitelja

Zbog takvih i sličnih primjera Ister je uvjeren kako će se broj vodnih isporučitelja vode u Hrvatskoj značajno smanjiti (regulirati), kao što je to slučaj posvuda u Europi. Mađarska je, kako kaže, tri put veća a ima samo 30 isporučitelja vode, dok ih Hrvatska ima 180 ne računajući one male lokalne, ilegalne.

Komentari