Prilog povodom Dana žena

Livija Faić za eTV o položaju žena u županiji, tisuću eura potpori za bebe, naočalama i tetovaži

Objavljeno: 08.03.2016. 19:01

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Povodom Međunarodnog dana žena razgovarali smo s nekadašnjom aktivisticom, danas aktivnom članicom SDP-a Livijom Faić, predsjednicom varaždinskog Foruma žena te stranke koja je nedavno Vladinu mjeru jednokratne potpore od tisuću eura za novorođenu bebu nazvala "svođenjem žena na maternice".

Svoje stavove, ističe, nikada nije skrivala, baš kao što danas – iako se aktivno uključila u politiku, ne skriva ni svoje tetovaže. To sam ja, poručuje – zašto bježati od sebe?

- Potporu od tisuću eura za svaku novorođenu bebu smatram korisnom potporom, međutim uz uvođenje raznih drugih mjera. Konkretno, povećanjem roditeljskih naknada te dostupnijih javnih servira popot vrtića i jaslica - kaže Livija Faić, ističući također da je samo oko 32 posto žena u Varaždinskoj županiji u vodećim upravljačkim ili vlasničkim strukturama u gospodarstvu.

 

Veliki problem male plaće

Još veći problem je, međutim, što većina žena u Varaždinskoj županiji radi na slabo plaćenim poslovima: - Naravno da to nije problem koji se može riješiti preko noći, ali smatram da bi dodatnom edukacijom žena što se tiče njihovih prava i mogućnosti mogli puno toga riješiti i osnažiti žene da se aktiviraju i u gospodarskom i u političkom životu.

Sama se, kaže, aktivirala u politici jer dolazi iz lijevo orijentirane obitelji i smatra da SDP pruža veće mogućnosti ženama za afirmaciju nego konzervativnije stranke poput HDZ-a. Ali kao majka, napominje da stvari ni u tom pogledu ne treba generalizirati.

- Svaka žena se ostvarila koja je ostvarila ciljeve koje si je zadala - zaključuje Livija Faić, koja je inače vrlo aktivna i na društvenim mrežama, a vizualno prepoznatljiva po naočalama prilagođenim svojim odjevnim kombinacijama.

Za Kišića i Milanovića

Profesionalno je vezana uz AZRU gdje trenutno vodi projekt Inovativnog kurikuluma cvjećara kojeg financira Europski socijalni fond. No tijekom prošle godine povezivalo ju se i s natječajem za čelno mjesto VARTOPA, koje se navodno "spremalo za nju". Evo kako to komentira:

- I sama sam bila iznenađena kad me se upitalo vezano uz VARTOP. Nisam imala nikakve namjere javiti se na taj natječaj, tako da smatram da je to "puštena priča" za javnost.

Dođe  li do borbe između Alena Kišića i Vjerana Radelića, Livija će, kaže otvoreno, glasovati za Kišića, a kao predsjednika stranke odabire Milanovića.

- Obzirom na trenutačnu političku situaciju u državi smatram da je Milanović taj koji se može uspješnije boriti protiv političkih suparnika. Programi i Milanovića i Komadine su vrlo kvalitetni, ali ono što je potaklo moj stav da se opredijelim za Milanovića je to, što je Komadina na području grada Varaždina oko sebe okupio ljude kojima je prije godinu dana izglasano nepovjerenje.

Uz prepoznatljiv oblik naočala, teško je ne zapaziti i kombinacije odjeće koje pristaju Livijinoj ženstvenoj figuri. Kako ih bira: - Uvijek vodim brigu o tome, da ne gledam ono što je na prvoj stranici modnog časopisa, već ono što meni osobno i po karakteru pristaje, kaže Livija.

Komentari