PRAVA ŽENA

eTV - Martinčević: Molitelji vrše pritisak na žene i dodatno ih traumatiziraju

Objavljeno: 22.02.2023. 13:06

Zadnja izmjena: 22.02.2023. 13:18

Foto: Luka Šalamun

Objava Narodne stranke Reformisti

Saborska zastupnica Reformista i predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije Natalija Martinčević održala je danas ispred Opće bolnice Varaždin konferenciju za medije na kojoj je se osvrnula na poruke koje se tiču prava žena i slobode izbora.

„Molitelji su samim odabirom lokacije pred varaždinskom bolnicom dali jasno do znanja da su ovdje da vrše pritisak na žene te da ih dodatno traumatiziraju i zastrašuju.“ naglasila je Martinčević.

Danas u Hrvatskoj imamo jednu snažnu radikalizaciju društva. Imamo po prava žena vrlo opasne poruke aktivista Hoda za život, molitelja „Muževni budite“ na trgu u Zagrebu te ovdje molitelja ispred Varaždinske bolnice. Ti isti koji „propovijedaju“ zabranu pobačaja, ti isti su i protiv zdravstvenog i spolnog odgoja u školama i protiv kontracepcije. Dakle, ženama se daje jasna poruka da su one tu da rađaju bez ikakve mogućnosti izbora.

U tom procesu važna je i sve jača poluga tzv. „priziva savjesti“. Naime, mi danas u Hrvatskoj imamo nevjerojatan porast priziva savjesti u cijelom nizu bolnica.

Tu je svakako važno podcrtati da u ovom trenutku u Hrvatskoj 90% ravnatelja bolnica su članovi HDZ-a, a koji odlučuju o specijalizacijama, napredovanjima i svemu ostalom pa liječnici popularnim „prizivom savjesti“ daju jasnu poruku da su na čvrstoj liniji HDZ-a.

Žene koje se odlučuju za pobačaj često su u vrlo teškim životnim situacijama. Onemogućavanje ženama, da taj psihički i fizički težak zahvat obave u državnim bolnicama, stvara im često nepremostive financijske obveze, tjera ih se u skupe privatne klinike, inozemstvo ili pak u ilegalne prostore opasne po zdravlje i život.

Što se tiče Opće bolnice Varaždin, na priziv savjesti pozvala su se 3 specijalista, 3 specijalizanta i 4 anesteziologa. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se na priziv savjesti pozivaju i 3 specijalizanta. Dakle, oni kojima država, odnosno svi mi plaćamo i školovanje i specijalizaciju u ginekologiji kažu da neće raditi dio svog posla odnosno poštivati pozitivne propise RH, a kojim je pravo na prekid trudnoće zajamčeno.

Obzirom na sve radikalnije poruke desnice da se pravo na pobačaj ukine ili ozbiljno ograniči, naglašavamo važnost inicijative pokrenute u Saboru, a to je da se sloboda žene da odlučuje o rađanju uvede u Ustav RH.

Za stvarnu pomoć i smanjenje broja pobačaja treba osigurati:

· ženama - kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb, radno mjesto, bolje plaće, prilagođeno radno vrijeme vrtića, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju

· mladima - Zdravstveni i spolni odgoj u osnovnim i srednjim školama, djeca se moraju educirati obavezno, a ne izborno

· besplatnu i dostupnu kontracepciju.

 

Komentari