intervju

eTV - Glazbenoj školi Varaždin ne jenjava popularnost: Ova četiri instrumenta spadaju u TOP izbor učenika

'Ono što je najbitnije je da smo postali članicom Udruge Young Music Talent in Europe. Sjedište udruge je na kraljevskom konzervatoriju u Den Haggu. Tamo su nam učenici bili za vrijeme Erasmusa', kaže Matačić osvrčući se na proteklu godinu
Objavljeno: 12.11.2023. 08:19

Zadnja izmjena: 12.11.2023. 09:18

Ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić otkrio je u razgovoru za eVaraždin detalje o dogradnji i energetskoj obnovi škole, o zanimanju učenika i najčešćem odabiru instrumenata te mogućoj ponovnoj kandidaturi za ravnatelja. Govorio je i o najvažnijim projektima koji su provedeni ove godine, ali i kakvi su planovi do kraja godine.

  • Nedavno su potpisani ugovori o dogradnji i energetskoj obnovi Glazbene škole u Varaždinu. Koja je vrijednost radova te što će sve oni obuhvatiti? 

Javna nabava podijeljena je u četiri grupe i vrijednost najvažnije za izradu kompletne projektne dokumentacije buduće Glazbene škole Varaždin je preko 170 tisuća eura. Mislim da bi za godinu dana mogli imati prezentaciju kako će to izgledati Glazbena škola Varaždin u budućnosti.

  • Pritom je najavljena i dogradnja cjelokupne čestice koja je zaštićeno kulturno dobro. O čemu se točno radi? 

Govorimo o zgradi koja ima potrebu, konzervatorski je dobro pregledana i istražena, a Vijeće za kulturna dobra Ministarstva kulture je zaključilo da ovo sjeverno krilo palače Erdődy nema tu arhitektonsku i urbanističku vrijednost i na toj čestici bi trebao u budućnosti nastati suvremeni blok.

  • Školu pohađa više od 800 učenika, kako komentirate zanimanje učenika prilikom posljednjih upisa u Glazbenu školu?

Nastojimo upisati što više učenika jer tu se vodimo idejom da smo u sociološkom smislu vrlo važna institucija kod općenitog razvoja svakog mladog čovjeka. Dakle, ne u smislu budućeg muzičara, nego smatramo da je glazba izrazito bitan segment, dodana vrijednost kod razvoja svake mlade osobe.  

  • Koje instrumente najčešće učenici biraju? 

Najviše učenika, pogotovo kad govorimo o osnovnoj školi, izabire klavir, gitaru, flautu, vionilu. Možemo reći da su to top instrumenti po izboru učenika.

  • U tijeku je natječaj za imenovanje ravnatelja/ravnateljice Glazbene škole, jeste li se ponovno prijavili? Ako da, s kojom motivacijom? 

Jesam, prijavio sam se za treći mandat ravnatelja. Dosta sam razmišljao jer nakon dva mandata ostajem nastavnik, a ako dobim priliku ući u taj treći mandat, nemam više tu sigurnost nastavničkog zvanja u ovoj školi. Ovi procesi u koje sam uložio puno osobnog truda, ali i zajedničkog djelovanja sa svojim najbližim suradnjicima, su prevladali i nagnali me da te procese pokušam dovesti što dalje. 

  • Godišnje za svoje uspjehe učenici i profesori osvoje 300-tinjak nagrada, provodite i preko 150 programa godišnje, možete li kratko rezimirati ovu godinu?

Ono što je najbitnije je da smo postali članicom Udruge Young Music Talent in Europe. Sjedište udruge je na kraljevskom konzervatoriju u Den Haggu. Tamo su nam učenici bili za vrijeme Erasmusa. To je velika čast za našu školu i tako se razvijaju kontakti sa drugim institucijama. Tako sada učenici idu u posjet drugoj školi članici, Oriol Martorell u Barceloni. Petnaestak dana će biti tamo i sudjelovat će u individualnoj nastavi, grupnoj nastavi i pripremat će njihov završni veliki božićni koncert u jednoj bazilici u Barceloni.

  • Koji su projekti i programi najavljeni do kraja godine? Koji je Vaš pogled na iduću godinu, što možete najaviti, što biste istaknuli?

Ide ta Barcelona za ovu godinu, ide priprema našeg Međunarodnog natjecanja pijanista – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix. To su međunarodna natjecanja na kojima uvijek očekujemo dobar odaziv, a uvjeti koje pružamo su jako dobri. Nagrade su izrazito lijepe, ne toliko u novčanom smislu, ali primjećujemo da mladi muzičari u biografiji pišu da su bili i osvojili određeni plasman. Mislim da je to bitno za Varaždin kao grad i Varaždinsku županiju. Dolaze nam u posjet učenici iz Španjolske, a još su neki programi u planovima, a detalje ću najaviti kad bude vrijeme. Veseli me da će se na poziv varaždinskog župana iduće godine u vrijeme Varaždinski baroknih večeri održati godišnja konferencija udruge Young Music Talents in Europe.

Komentari