razgovor s dekanicom

eTV - FOI će pamtiti godinu na izmaku: Realizacija Kampusa sada je napokon izgledna

Svečana sjednica povodom Dana Fakulteta organizacije i informatike održala se upravo u tjednu kada je potpisan Sporazum za sjever u kojem je jedan od projekata Izgradnja Sveučilišnog kampusa FOI-a...
Objavljeno: 29.12.2021. 09:29

Zadnja izmjena: 29.12.2021. 10:41

Dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep za naš se eTV intervju osvrnula na svoj govor na sjednici povodom Dana fakulteta gdje je spomenula kako FOI teško zadržava kvalitetan kadar, što je povezala s plaćama u obrazovnom sektoru. Također, osvrnula se i na proteklu godinu na FOI-u te financiranje projekta Kampusa, a također je najavila i prve korake u 2022. godini.

Podsjetimo, svečana sjednica povodom Dana Fakulteta organizacije i informatike održala se upravo u tjednu kada je potpisan Sporazum za sjever u kojem je jedan od projekata Izgradnja Sveučilišnog kampusa Fakulteta organizacije i informatike (Faza II), koji je započet još davne 2010.godine, a koji integrira znanstvenu i obrazovnu infrastrukturu. Konkretno, namijenjen je za povećavanje prostornih kapaciteta, a u planu su laboratoriji i centri s fokusom na znanstveno istraživačke aktivnosti.

Što je rekla dekanica Nina Begičević Ređep, pogledajte u eTV prilogu i pročitajte u nastavku:

  • O plaćama na FOI-ju odlučili ste progovoriti na samom Danu fakulteta, zašto?

Po našim podacima, gotovo 80 posto studenata već se zapošljava na zadnjoj godini diplomskog studija u IT tvrtkama u cijeloj Hrvatskoj. Naravno, to su konkurentne plaće, uvjeti rada i mi sve teže zadržavamo kvalitetne studente da ostanu raditi na Fakultetu. Ono što sam željela naglasiti na Danu fakulteta pred svima dekanima, prodekanima, državnim tajnicima i predstavnicima politike je da je potreban sustavni pristup u rješavanju tog problema. 

  • Dobra vijest je da je napokon usvojen Sporazum za Sjever, kako se ju dočekali?

Bili smo sretni i zadovoljni, ta vijest je primljena praktični dan prije Dana fakulteta. Ja sam rekla, svaki put prezentaciju završavamo sa slikom kampusa, od 2012. godine kad smo počeli pripremati taj projekt. Rekla sam isto tako, naslov je trebao biti "Foi- jučer, danas, sutra", onda smo ga promijenili na "FOI u budućnosti", odnosno "FOI sutra".

  • Koji problemi bi izgradnjom Kampusa trebali biti riješeni?

Mi se stvarno nadamo da će nakon ove odluke Vlade Republike Hrvatske kampus biti realiziran. Da podsjetim, radi se o Sveučilišnom kampusu Varaždin, Faza 2. Riječ je o jednom kompleksu koji bi trebao biti osiguranje prostornih kapaciteta, ali isto tako puno više od toga jer je osmišljeno da u cijelom kampusu bude fokus i na suradnju s našim IT partnerima i šire, ali isto tako na laboratorije i centre s fokusom na znanstveno istraživačke aktivnosti. 

  • Kako ste se snalazili svih ovih godina?

Kao što je poznato, FOI djeluje u ovoj zgradi gdje radimo intervju, te djeluje u još jednoj zgradi koja nažalost nije u dobrom stanju, koju bi trebalo srušiti da bi se izgradio novi kompleks Kampusa. U tijeku je i obnova Vile Oršić.

  • Što vam donosi nova 2022. godina?

Internacionalizacija fakulteta je također vrlo važan prioritet FOI-ja. Sve je veći broj studenata koji dolaze u Varaždin preko Erasmusa ili bilateralnog sporazuma sa našim partnerskim sveučilištima. Dolaze ovdje u Varaždin, ostaju semestar ili dva, studiraju na naše m fakultetu i sigurno će se taj broj još više povećavati u budućnosti. 

Komentari