posjet ministrice

eTV - Poljoprivrednicima iz županije 10,5 milijuna kuna za štetu od tuče

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.11.2022. 15:02

Zadnja izmjena: 28.11.2022. 15:02

Foto: Luka Šalamun

Poljoprivrednicima iz Varaždinske županije, čiji su usjevi i nasadi stradali uslijed prirodne nepogode tuče, isplaćena je naknada štete u iznosu od 10.485.000 kuna. Riječ je o najvećem iznosu isplaćenom za štete u poljoprivredi na području Varaždinske županije.

Istaknuli su to župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na konferenciji za novinare održanoj na OPG-u Josipa Mraza u Velikom Bukovcu.

- U svibnju smo ovdje u bukovečkom kraju svjedočili strašnim prizorima nakon nezapamćene prirodne nepogode. Stoga mi je drago što mogu izvijestiti da su naknade za štete u poljoprivredi isplaćene prošli tjedan i to za ukupno 393 poljoprivrednika, točnije svima koji su ispunili uvjete Javnog poziva. Našim poljoprivrednicima je u prosjeku isplaćeno 50 posto od ukupno utvrđene štete, što je najveći iznos dosad - rekao je između ostalog  župan Anđelko Stričak.

'Država je osigurala 54 milijuna kuna'

Kako je rekla ministrica poljoprivrede Marija Vučković, Vlada je osigurala i izdvojila 54 milijuna kuna iz Državnog proračuna za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica tuče na područjima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, pri čemu je 25 milijuna kuna namijenjeno za štete u poljoprivredi i pet milijuna kuna za nerazvrstane ceste.

- Hvala županijama na kontinuiranoj suradnji i partnerstvu koji su u ovom slučaju rezultirali izradom programa pomoći lokalnim poljoprivrednicima. Vjerujem da je ova gesta vrijedne potpore još jednom pokazala da poljoprivreda i prehrambena sigurnost hrvatskih građana zaista jesu strateški prioriteti ove Vlade - rekla je ministrica.

Prema indikativnoj raspodjeli iznosa potpore za štete u poljoprivredi, za Varaždinsku županiju je bilo predviđeno 5.235.000 kuna, no Ministarstvo je dodijelilo gotovo dvostruko veći iznos jer je ukupno utvrđeni iznos šteta na području Varaždinske županije u omjeru prema ukupnoj šteti od tuče na području cijele Hrvatske bio daleko veći u usporedbi s preostalim županijama koje su također proglasile elementarnu nepogodu.
 

 

Komentari