Izbori 2023.

Video - Patafta: Zašto je VIS uspio a Varteks nije? Gospodin se neće ljutiti što ću to ispričati...

Na sličan način, smatra ovaj poduzetnik, i grad Varaždin mora pronaći sebe te na nedjeljnim izborima odbaciti političare koji ga već 18 godina pretvaraju u blato umjesto da bude zlato jer je jedan od najbogatijih gradova u Hrvatskoj...

Objava kandidata Davora Patafte

Objavljeno: 12.04.2023. 18:01

Zadnja izmjena: 12.04.2023. 19:12

Foto: Objava kandidata Davora Patafte

Objava kandidata Davora Patafte

Osvrčući se posljednjih dana na situaciju u gradu Varaždinu u kontekstu političke krize i nadolazećih izbora, gospodarstvenik Davor Patafta osvrnuo se i na slučaj Varteks koji uvijek kod Varaždinaca izaziva posebnu emociju i pažnju.

Patafti je žao što se nekadašnji tekstilni div danas nalazi u nezavidnom položaju te je uvjeren da je mogao stasati jednako kao što je stasao i VIS koji danas svoje proizvode izvozi u 40 država svijeta.

- Znate zašto mi je žao Varteksa? Zato što sam 2001. godine ušao u VIS koji je bio u sličnoj nezavidnoj situaciji, ali ja sam vjerovao u industriju i vjerovao sam da se može za takvu industriju, dakle tekstilnu industriju pronaći niša koja može imati opstanak u Europi. Gospoda iz menadžmenta Varteksa su vjerovala u nešto drugo. Oni nisu vjerovali u industriju. Nisu vjerovali da iz njihove tkaone odnosno dorade tekstila mogu pronaći nekakvu nišu.

Sjećam se jednog događaja...

Patafta je s javnošću odlučio podijeliti i konkretan primjer odnosno događaj koji govori u prilog tome da je Varteks mogao stati na noge.

- Nije tajna i mislim da se gospodin Košćec neće ljutiti na mene, oni su prodavali neke strojeve u predioni pa sam ja došao da ih kupim, no rečeno mi je da to je već prodano. Znate kamo je prodano? U Njemačku. Znači, osnovni strojevi za proizvodnju tkanina, određenih prediva su prodani u Njemačku. Sada vi meni recite: kako je Njemcima bilo interesantno da kupe strojeve iz Varteksa u Hrvatskoj? Pa radna snaga je tri puta skuplja u Njemačkoj nego tu.

Varteks se mogao profilirati

Patafta na temelju rečenoga zaključuje:

- Jedno je šivanje, ali ova primarna tekstilna industrija - proizvodnja tkanina, dorada tkanina, printanje tkanina, specijalna vlakna, tehnička vlakna, nekakvi airbag za autoindustriju, to je tehnička tkanina, ima je i u medicini. Varteks se trebao profilirati u jednu nišu gdje je on mogao naći sebe.

Na sličan način, smatra ovaj poduzetnik, i grad Varaždin mora pronaći sebe te na nedjeljnim izborima odbaciti političare koji ga već 18 godina pretvaraju u blato umjesto da bude zlato jer je jedan od najbogatijih gradova u Hrvatskoj.

Komentari