liga za varaždin

Patafta: Kućancima 15 milijuna kuna ekološke rente jer su 15 godina živjeli kraj bala

Objavljeno: 28.05.2021. 12:15

Zadnja izmjena: 28.05.2021. 17:28

Objava Lige za Varaždin

Gospodarstvenik Davor Patafta poručio je da mještani Gornjeg Kućana moraju biti obeštećeni jer su 15 godina živjeli u neposrednoj blizini ekološke bombe koju predstavljaju bale. 

Kaže da mu je drago jer su upravo mještani Gornjeg Kućana ti koji će odlučivati o sastavu Gradskog vijeća.

- Gradsko vijeće je tijelo koje donosi sve važne odluke, a po meni, jedna od najvažnijih odluka bit će ova vezana uz ekološku rentu – rekao je Patafta.

Dodaje da se u nedjelju odlučuje o budućnosti Gornjeg Kućana, ali i cijelog Varaždina.

– Svojim vam imenom jamčim da ću za 18 mjeseci maknuti bale iz Brezja, koje upravo za Gornji Kućan predstavljaju ekološku bombu koja vam je već zagadila podzemne vodotoke i ugrozila zdravlje. Jamčim vam da će Grad Varaždin Gornjem Kućanu isplatiti ekološku rentu od 15 milijuna kuna za petnaestogodišnji život kraj izvora zaraze i smrada, a taj će novac biti uložen u javnu infrastrukturu i kapitalne objekte koji Gornjem Kućanu nedostaju. Ta ulaganja podrazumijevaju novi vrtić u Gornjem Kućanu, novo vatrogasno vozilo, nove i obnovljene ceste, novu istočnu obilaznicu između Gornjeg Kućana i Poslovne zone Brezje, a mora se ulagati i u sport i rekreaciju. Ono što također jamčim je micanje bala u roku od 18 mjeseci i otvaranje novih radnih mjesta – rekao je Patafta.

Dodaje da je u razvijenim zemljama ekološka renta sasvim normalna stvar. Naselja koja se nalaze u neposrednoj blizini legalnih deponija izgledaju kao „mala Švicarska“. Da stvar bude gora, u Brezju je ilegalni deponij, a mještani Gornjeg Kućana od toga imaju samo štetu.

Inače, Davor Patafta je jedini na varaždinskoj političkoj sceni koji ne živi od politike, u prošlome mandatu Gradskog vijeća odrekao se svih naknada u svrhu donacija, a to će učiniti opet. Prioritet mu je ukinuti prirez i osigurati besplatne vrtiće, maknuti bale u Brezju te otvoriti nova i bolje plaćena radna mjesta.

Dio naknade koju je dobio kao gradski vijećnik u prošlome mandatu već donirao.

U četvrtak je te donacije uručio, gradskom vrtiću u Donjem Kućanu te Nogometnom klubu Udarnik 32 iz Gornjeg Kućana po dvadeset tisuća kuna, a DVD-u Gornji Kućan 24 tisuće kuna.

Komentari