preferencijalni kandidat

Posavec o vrtićima: 'Odgojiteljice su zapostavljene. Vrtići trebaju biti javne ustanove i besplatni'

Objavljeno: 04.04.2024. 12:24

Zadnja izmjena: 04.04.2024. 13:16

'Vrtići moraju postati javne ustanove ako želimo vrhunske uvjete' smatra načelnik Općine Petrijanec i preferencijalni kandidat SDP-a za Sabor, Željko Posavec. O izazovima odgojno-obrazovnog sustava nedavno je govorio u našoj emisiji.

Posavec smatra kako su odgojiteljice zapostavljene, a kao moguće rješenje vidi preobrazbu vrtića u javne ustanove i uvođenje besplatnih vrtića na nacionalnoj razini.

-  Vrtići moraju postati javne ustanove ako želimo imati vrhunske uvjete za naše odgajateljice, ali i pedagoški standard za našu djecu. I to je jednostavno tako. Svi znamo da je Vlada raspravljala sa svojom fizikalnom odgovornošću za dječje vrtiće, dakle sa subvencijom koju je dala prema općinama, da će prvo subvenciju dobiti samo javni vrtići.

'Besplatni i javne ustanove'

Dodao je kako bi vrtići, osim toga da budu besplatni, trebali biti javne ustanove. Na tome se već u jednom pogledu i radi.

- Mislim da bi država trebala ići prema tome da, naravno subvencionira boravak, da bude besplatan dječji vrtić za naše roditelje, ali i na način da to budu javne ustanove. I to čini sada sa ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za dogradnju, rekonstrukciju i adaptaciju dječjih vrtića gdje prema mjerama bivšeg programskog razdoblja ili NPOO-a zapravo je ugovorna obveza da se mora otvoriti javna ustanova. I to je jedan dobar projekt koji je definitivno treba gajiti.

Na pitanje voditeljice je li to ono za što bi se zalagao u Saboru kratko je odgovorio: 'Od prvog dana'.

 

Komentari