Danas je u Varaždinu predstavljena monografija "Varaždinski klipič". Tijekom predstavljanja monografije, upriličeno je bilo i miješenje tijesta i frkanje kako bi se dobio tipičan oblik Varaždinskog klipiča.
Monografiju "Varaždinski klipič" sastavili su chef Damir Crleni, profesor Dragutin Vincek i novinar Kristijan Skočibušić, a predstavljanju su nazočili župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima te Rene Bakalović, najpoznatiji hrvatski stručnjak za gastronomiju. Monografija je pisana na hrvatskom jeziku, a sadrži i prijevod na engleski jezik te recept za izradu ovog zaštićenog pekarskog proizvoda.
- Identitet nekog naroda nije vezan samo uz običaje i jezik, nego ga u velikoj mjeri predstavlja i njegova gastronomija. Mnogi su o hrani govorili, a najbolja hrana je gotovo uvijek jednostavna. Ovdje govorimo o jednostavnim sastojcima, o jednostavnom proizvodu, ali i o proizvodu kojeg svatko prepoznaje - izjavio je Čačić.
Komentari