zaštićen pekarski proizvod

eTV - "Varaždinski klipič" dobio knjigu, Čačić: To je dio našeg identiteta

Objavljeno: 06.05.2021. 11:01

Zadnja izmjena: 06.05.2021. 12:21

Foto: Dino Možek

Danas je u Varaždinu predstavljena monografija "Varaždinski klipič". Tijekom predstavljanja monografije, upriličeno je bilo i miješenje tijesta i frkanje kako bi se dobio tipičan oblik Varaždinskog klipiča.

Monografiju "Varaždinski klipič" sastavili su chef Damir Crleni, profesor Dragutin Vincek i novinar Kristijan Skočibušić, a predstavljanju su nazočili župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima te Rene Bakalović, najpoznatiji hrvatski stručnjak za gastronomiju. Monografija je pisana na hrvatskom jeziku, a sadrži i prijevod na engleski jezik te recept za izradu ovog zaštićenog pekarskog proizvoda.   

- Identitet nekog naroda nije vezan samo uz običaje i jezik, nego ga u velikoj mjeri predstavlja i njegova gastronomija. Mnogi su o hrani govorili, a najbolja hrana je gotovo uvijek jednostavna. Ovdje govorimo o jednostavnim sastojcima, o jednostavnom proizvodu, ali i o proizvodu kojeg svatko prepoznaje - izjavio je Čačić.

Zaštita na razini Europske unije

Varaždinski klipič je pečeno tijesto u obliku prutića, a tijesto se priprema na poseban način – razvlači se i potom reže na trake i mota sve do dobivanja gotovog oblika – klipiča. Od drugih sličnih pekarskih proizvoda se razlikuje po tome što s obje strane mora imati po četiri nabora. Tako izrađeno tijesto daje "Varaždinskom klipiču" specifičan vanjski i unutarnji izgled, konzistenciju i okus zbog čega je ovaj pekarski proizvod jedinstven. Službeno je zaštićen na najvišoj mogućoj razini - na razini Europske unije. 

Komentari