izazovi

eTV - Ravnatelj Glazbene: 'Glazbenici sve češće odlaze raditi vani, ovako ih možemo zadržati u Varaždinu'

Ravnatelj Davor Matačić dodaje kako je i glazbenicima jednostavnije otići u druge države Europske unije na audicije i zaposliti se.
Objavljeno: 12.02.2024. 14:35

Zadnja izmjena: 12.02.2024. 21:16

Foto: Arhiva

Varaždinska Glazbena škola, ističe njezin ravnatelj Davor Matačić, sve teže pronalazi kvalitetan stručni kadar. Rješavanju tog izazova mogla bi doprinjeti titula UNESCO-ovog Grada glazbe, a shodno tome i postojanje simfonijskog orkestra.

Naime, dodaje kako je i glazbenicima jednostavnije otići u druge države Europske unije na audicije i zaposliti se.

- Nedavno smo boravili u Nizozemskoj, a ravnatelj škole za mlade talente rekao mi je da su u Den Haagu oni jedina javna glazbena škola, praktički formirana na Kraljevskom konzervatoriju, mogli bismo reći nedavno, a ne kao što smo mi prije 200 godina. Oni su postali svjesni da u Concertgebouwu u Amsterdamu više ne sviraju Nizozemci. To su neki sociološki fenomeni koji su normalni, treba se pokušati prilagoditi i naći odgovore na izazove.

'Ovo bi pomoglo'

Matačić nadalje kaže kako etiketa Grada glazbe može dovesti u Varaždin kvalitetne nastavnike, a pomoglo bi i osnivanje rezidentnog orkestra.

- Onda imate harfistu ili harfisticu koja će dio vremena provoditi na nastavi, a dio u orkestru. Te kombinacije idu zajedno. Teško je očekivati u malom gradu kao što je Varaždin da nastavnik na nekim instrumentima, za koje ne postoji veliki interes, ima punu satnicu. Automatski su prisiljeni potražiti posao u velikim gradovima poput Graza i Ljubljane – zaključuje.

Komentari