rudnik kraševski zviri

eTV: S ivanečkim speleolozima spustili smo se u najveći podzemni objekt u našem kraju - pogledajte taj čudesni svijet

Prošlost ivanečkog kraja počiva na rudarenju, a jedan takav poznati rudnik cinka i olova u koji su se rudari svakodnevno zavlačili bio je aktivan do sredine 19. stoljeća, a nalazi se na sjevernim padinama Ivanščice.
Objavljeno: 25.11.2018. 18:45

Zadnja izmjena: 26.11.2018. 13:56

Foto: Viktor Hranić

Prošlost ivanečkog kraja počiva na rudarenju, a jedan takav poznati rudnik cinka i olova u koji su se rudari svakodnevno zavlačili bio je aktivan do sredine 20. stoljeća, a nalazi se na sjevernim padinama Ivanščice. Riječ je o rudniku Kraševski zviri u koji smo se i mi sputili uz pomoć članova speleološke Udruge 'Kraševski zviri' Ivanec. Pogledajte čudesni svijet podzemlja koji smo snimili.

Naoružani dobrom voljom, znatiželjom, ali i adrenalinom, odlučili smo se po prvi puta spustiti u utrobu ovog rudnika kako bi upoznali čudesni, tihi i mračni svijet stijena, vode, šišmiša i ostalih blijedunjavih životinjica koje tamo prebivaju. Naravno, privukla nas je i sama akcija spuštanja u rudnik što je svakako bilo nezaboravno iskustvo. U nastavku pogledajte avanturu koju smo snimili, ali i saznajte zanimljive informacije o rudniku koje su nam ispričali simpatični ivanečki speleolozi koji istražuju i čiste naše jame i špilje.

 

 

Komentari