emotivno predstavljanje

eTV - Poginuli i nestali varaždinski policajci dobili dostojno spomen obilježje

Interaktivni spomenik izveden je kao spomen-ograda, kojom se stvara posebna memorijalna os u kojoj 37 stupova simbolizira poginule i nestale policajte PU varaždinske...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.09.2021. 15:42

Zadnja izmjena: 17.09.2021. 16:19

Foto: Luka Šalamun

Interaktivni spomenik izveden je kao spomen-ograda, kojom se stvara posebna memorijalna os u kojoj 37 stupova simbolizira poginule i nestale policajte PU varaždinske. Informativna ploča sadrži QR kod, pomoću kojeg su dostupne informacije o ratnom putu varaždinskih policajaca, a TZ Grada Varaždina Spomen obilježje će uvrstiti kao jednu od turističkih točaka obilaska grada.

U Varaždinskoj županiji organizirano je niz događanja povodom Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije, a današnje otkrivanje ovog Spomen obilježja zasigurno predstavlja jednan od središnjig događaja.

Riječ je o projektu koji je PU varaždinska pokrenula u suradnji s Udrugom specijalne policije PU varaždinske "Roda", te još tri udruge proistekle iz Domovinskog rata. Spomenik u čast 37 policijskih službenika koji su u Domovinskom ratu izgubili život nalazi se u Milčetićevoj ulici u Varaždin, na samome ulazu u zgradu PU varaždinske.

- Trideset godina od zadnjeg odlaska grupe policijskih službenika u Vukovart, danas smo predstavili spomenik kao mjesto pijeteta i sjećanja na naše drage kolege koji su dali svoj život ta našu Hrvatsku - rekao je na predstavljanju spomen obilježja Predrag Benčić, načelnik PU varaždinske.

Govorio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Mislim da su varaždinski specijalci i policajci zaslužili jedan ovakav spomenik i jedan priznanje za ono po čemu će ostati zlatnim slovima upisan njihov doprinos u obrani grada heroja Vukovara - rekao je Božinović.

Prestavljanju spomen obilježja nazočili su župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, te brojni predstavnici društveno-političkog života grada i županije.

 

Komentari