Potvrdio da je bio upozoren, ali...

Habuš: Odgovornost za fakture Termoplina snosit će zaposlenici zaštićeni kao lički medvjedi

Objavljeno: 07.04.2016. 12:56

Zadnja izmjena: 07.04.2016. 14:05

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Nakon što je eVaraždin prvi ukazao da se u Gradskoj upravi vrše određeni pritisci na Mirelu Ivanković, pročelnicu  Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu, danas je to neizravno potvrdio i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekavši da “se svi navodi vijećnika Zlatana Avara o tome da je Termoplin oštetio gradski proračun moraju dobro provjeriti i ako se pokaže da je u pravu, netko za to mora odgovarati“...

Podsjećamo, varaždinski gradonačelnik je zatražio žurna očitovanja nadležnih tijela Grada i Termoplina vezano uz Avarove tvrdnje da je Termoplin oštetio proračun za 1,5 milijuna kuna, fakturirajući veću cijenu isporučenog plina od ugovorene.

- To je nešto što treba ispitati, a sve indicije pa i izvještaj kojeg sam u međuvremenu dobio od Upravnog odjela govore u prilog tome da je bilo probijanja ugovorene cijene. Prvi tko je na to trebao reagirati je baš Upravni odjel za financije, proračun i javnu nabavu. To je njihov posao, trebali su doći do mene i upozoriti me “da smo u crvenom“, a to se nije desilo. Vijećnik Zlatan Avar odradio je posao nekoga u gradu koji je to trebao odraditi, a nije. I zato će taj odgovarati – naglasio je Habuš dodavši kako je iznos štete zasigurno manji od one koju navodi Avar.

"Došlo od Avara, trebalo od Upravnog odjela"

Fakturiranu cijenu plina gradskim ustanovama koja je uvećana od 15 do 32 posto, Termoplin prema riječima gradonačelnika “pravda tečajem dolara“.

- Morat će to konkretnije argumentirati. No, više me zabrinjava izostanak reakcije UO za javnu nabavu. Ako je gradski vijećnik mogao doći do tih podataka s računa i faktura koje je dobio na uvid u gradskoj upravi, onda su to trebale napraviti i naše financije – ističe gradonačelnik.

Smeta ga, kaže, to što je sve doznao od Zlatana Avara, a ne od svojih suradnika.

- Drugi će preispitati odgovornost Termoplina, a na meni je da to učinim s UO za javnu nabavu i utvrdim zašto je do svega došlo – rekao je Habuš.

Na naš upit je li između njega i pročelnice UO za javnu nabavu Mirele Ivanković došlo do sukoba i jesu li točne glasine da gradonačelnika namjerava tužiti za mobbing, Habuš je odgovorio niječno.

"Zaštićeni kao lički medvjedi"

- Prozivanje na odgovornost zaposlenika koji rade u gradskoj upravi nije nikakav mobbing. Svatko u gradskoj upravi radi za pristojnu plaću i zato ima odgovornost. Nažalost, zaposlenici u lokalnoj upravi su danas zaštićeni kao „lički medvjedi“ i znaju da čak i kada pogriješe ne mogu ostati bez posla. da je riječ o zaposleniku privatne tvrtke, drugi dan bi se našao na cesti – uvjeren je Habuš.

Dodao je kako nije u poziciji da dijeli otkaze, ali može “prozivati za odgovornost i smijeniti ga s trenutne pozicije“.

- Između mene i pročelnice nema sukoba, riječ mje o odnosu šefa i zaposlenika od kojeg tražim objašnjenje zašto je došlo do ovakve situacije – pojasnio je Habuš.

"Bio sam upozoren, ali..."

Ujedno je potvrdio da je još 2014. godine upozoren od pojedinih ravnatelja gradskih ustanova na razliku u cijeni plina u odnosu na ugovorenu.

- Riječ je o ravnatelju GMV-a Miranu Bojaniću Morandiniju kojeg sam uputio da reagira prema UO za javnu nabavu i Termoplinu. Imam informaciju da je ravnatelj dobio očitovanje Termoplina nakon čega ga je proslijedio nadležnom Upravnom odjelu koji je trebao provjeriti te navode i reagirati prema toj tvrtki. No, nisu to učinili, a i mene nisu upozorili – ističe  Habuš.

O svojoj odgovornosti u cijelom slučaju rekao je da to s njim nema veze “jer su pogriješili zaposlenici Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu i netko od njih će za to odgovarati“.       

Komentari