razgovor s direktorom termoplina

eTV: Topolnjak vrlo direktno o spornom milijunu, izvanrednoj skupštini, Željku Buniću i Nevenki Grbac

Objavljeno: 30.10.2017. 11:42

Zadnja izmjena: 30.10.2017. 11:56

Foto: Luka Šalamun

I dalje je aktualno pitanje Termoplina u kojemu je Grad Varaždin većinski vlasnik s 51% dionica, dok je drugi vlasnik Ivan Topolnjak s 45% dionica - ostalih 4% pripada Gradu Ludbregu. Ovdje podsjećamo na stavove Grada, ali donosimo i izjave Ivana Topolnjaka.

>> Izdvojili smo 3 ključne stvari, da lakše pratite daljne nastavke sukoba Grada i Termoplina

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Čehok istaknuo je sljedeće ključne točke spora:

  • Grad ima većinu u Nadzornom odboru, ali nije zadovoljan ponašanjem svojih članova NO-a (osim Drevena)
  • Milijun kuna koje je Termoplin dobio time što je nakon dobivenog natječaja cijenu plina gradskim ustanovama i školama podigao cijenu za 20-30% plod su nespozaruma. To je priznao i Topolnjak, ali ne želi to vratiti kao obeštećenje, nego na neki drugi način
  • Grad traži sazivanje izvanredne skupštine Termoplina koja bi promijenila članove NO-a i smanjila ovlasti Nevenki Grbac koja je šefica financijske službe, predsjednica NO-a i predsjednica Skupštine
  • Grad može razmišljati i o tome da 25% svog suvlasništva da stavi na tržište

Kako bismo čuli i drugu stranu u sporu, kontaktirali smo Ivana Topolnjaka i postavili mu nekoliko ključnih pitanja, na koja nam je on dao otvorene i jasno odgovore - ne krijući čak ni podatke o svojoj plaći.

Kako komentirate izjavu vijećnika Bunića da se ponašate kao jedini vlasnik Termoplina?

- Pa ne bih rekao da se ponašam kao jedini vlasnik, dapače, mi želimo surađivati. No, međutim, to je  možda trenutačno njegovo mišljenje ali ne mislim da on tako misli i u stvarnosti.

Gradsko vijeće je još u lipnju donijelo odluku da se treba vratiti milijun kuna onog takozvanog viška na fakturama. Hoćete li to vratiti ili imate neku mogućnost da se to vrati?

- Mislim da je Vijeće možda malo ubrzano to donijelo, jer nije sačekalo institucije koje su donijele odluku, a to je HERA, Agencija za tržišno natjecanje, a s druge strane i DORH je donio da nije bilo nikakvih nepravilnosti, prema tome u tom smislu sigurno da ne možemo i nećemo vratiti. A druga je stvar ako Gradu treba pomoći - onda smo uvijek na raspolaganju.

Hoće li biti izvanredne skupštine i hoćete li smanjiti ovlasti Nevenki Grbac - pa ako treba i mijenjati Statut zbog toga?

Nadam se da neće biti. 

Imate li možda planove da možda kupite još nešto dionica Termoplina pa da postanete većinski vlasnik?

- Vidjet ćemo kako će se rasplitati tržište u Hrvatskoj. U tom pravcu ćemo svi skupa iznaći najbolje rješenje.

Očekujete li uskoro neki dogovor s Gradom po svim ovim pitanjima?

- Ne da očekujem, nego mi kontinuirano radimo i kontinuirano se dogovaramo te ne očekujem nikakvih većih tenzija. Tako da mislim da će biti sve u najboljem redu.

Je li točan podatak da imate plaću od 4 tisuće eura mjesečno, da imate bonus 5% i plus, naravno, dividende?

- To je točno.

Komentari