Katastrofa

Foto - Župan i ministrica u Velikom Bukovcu: Udružit ćemo se i pomoći oštećenima

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 26.05.2022. 10:45

Zadnja izmjena: 26.05.2022. 12:41

Foto: Luka Šalamun

Snažna tuča i grmljavinsko nevrijeme koje je jučer popodne pogodilo Varaždinsku županiju nanijelo je velike štete u Općini Veliki Bukovec koja je inače poznata po cvjećarskoj proizvodnji. Sreća u nesreći je, kažu načelnik Općine, da nije bilo ozlijeđenih osoba.

U Veliki Bukovec stoga su danas su stigli župan Anđelko Stričak i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koji su se susreli s proizvođačima cvijeća te dogovorili daljnje korake kojima pokušati ublažiti štetu koja je prema riječima Darka Mađarića, stotpostotna. Uništeno je, kaže Mađarić, cvijeće, ali i plastenici. 

- Tuča je došla naglo, bila je promjera teniske loptice, pa čak i deblje. Tuklo je dobrih 15 minuta i to je bilo kao da su bombe padale. Šteta je stopostotna, doslovno nema ni jednog cijelog stakla na plastenicima, sve je probušeno, pa čak i stakla na kombniju koji nije bio u garaži. Mi od toga živimo, sve nam je stradalo i ne znamo kako dalje - rekao je Mađarić.

'Ministarstvo i Vlada će pomoći'

Prema riječima župana Anđelka Stričaka, Varaždinska županija će proglasiti elementarnu nepogodu.

-Kao što vidite, odmah smo obavijestili Vladu i ministricu poljoprivrede, načelnik je odmah angažirao i Povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Čim oni utvrde prvi nalaz, obavijestit će Varaždinsku županiju, a tada župan proglašava elementarnu nepogodu. U dogovoru s načelnikom kroz dva, tri dana očekujemo prvu procjenu štete i potom ćemo proglasiti elementarnu nepogodu. Županija će pomoći ovim ljudima. Razgovarat ćemo s ministarstvom, Općinom, svi ćemo se udružiti i vidjeti kako pomoći - rekao je Stričak.

Prema riječima ministrice Vučković, ministarstvo i Vlada će obnoviti pogođena gospodarstva te u suradnji sa Županijom i jedinicama lokalne samouprave razmotrit i osigurati dodatne mehanizme pomoći.

- Ovakva tuča nije viđena desetljećima, opet smo svjedoci da se nešto ozbiljno događa s našom klimom. Pretpostavljam da je dio usjeva osiguran, no imamo velike štete na građevinskim objektima, plastenici su stradali, a staklenici su u potpunosti stradali. Za takve štete postoji druga mjera koju također osiguravamo - rekla je Vučković. 

 

Komentari