tradicionalna akcija

eTV - Varaždinska županija dio svjetskog projekta: na Aquacityju akcija prebrojavanja ptica vodarica

Objavljeno: 14.01.2023. 13:14

Zadnja izmjena: 14.01.2023. 13:31

Mali vranac i crna liska, samo su dvije vrste ptica vodarica koje su danas na jezeru Motičnjak kod Varaždina uočene i zabilježene tijekom međunarodnog zimskog prebrojavanja ptica.

Tradicionalnu akciju, koja se istovremeno već 41. put odvijala diljem Hrvatske, ali i još 140-ak zemalja u cijelom svijetu, organizirala je Javna ustanova Priroda Varaždinske županije u suradnji s Centrom izvrsnosti za biologiju Varaždinske županije.

Budući da je riječ o opsežnom poslu, ptice su brojali volonteri, zaljubljenici u prirodu. Među njima je bilo najviše mladih, a upute su dobili od ravnateljice JU Priroda Sanje Kopjar, kao i voditeljice Centra izvrsnosti iz biologije Martine Vidović te mentorice u Centru Anamarije Melnjak. Volonterima su se priključili i župan Anđelko Stričak te direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Župan Anđelko Stričak je istaknuo da je posebno važno što su u akciju uključeni mladi putem Centra izvrsnosti iz biologije, koji je, kao i ostali centri, osnovan kako bi se učenicima omogućilo da stječu dodatna znanja i imaju praktičnu nastavu.

- Prvi put je ova akcija u Varaždinskoj županiji predstavljena i javnosti, što je iznimno važno kako bi se žitelji upoznali s važnošću očuvanja prirodnih staništa za ptice, ali i za sav drugi životinjski i biljni svijet. Posebno mi je drago što je Javna ustanova Priroda danas predstavila i Vodič za promatranje ptica budući da je to jedna od aktivnosti koja privlači sve veći broj zaljubljenika u prirodu. I sam veliki zaljubljenik u prirodu, u kojoj nastojim provesti svaki slobodan trenutak. Varaždinska županija bogata je prirodnim dobrima, imamo 26 zaštićenih područja prirode i 19 područja ekološke mreže, tako da je ova i svaka druga aktivnost koja doprinosi zaštiti tih područja iznimno važna – rekao je župan Stričak.

Dodajmo da projekt zimskog prebrojavanja ptica vodarica još od 1967. godine u cijelom svijetu organizira Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, dok je na nacionalnoj razini glavni koordinator Hrvatsko društvo za zaštitu prirode i ptica, a regionalni koordinatori su udruge Biom i Zeus.

 

Komentari