vjerovali ili ne

eTV - Varaždinske Toplice pod utjecajem odluke od 1.1.1948.! Evo što se od ove godine mijenja

Specijalna bolnica paralelno vodi dva procesa čiji će ishod utjecati na budućnost Varaždinskih Toplica kao destinacije. Jedna od pretpostavki je bila "zaobići" odluku donesenu (vjerovali ili ne) 1.1.1948.
Objavljeno: 02.01.2023. 08:38

Zadnja izmjena: 03.01.2023. 09:16

Skorašnje otvorenje Spinalnog centra bit će jedan od najvećih projekata koji će obilježiti godinu pred nama, a Specijalna bolnica, kako smo nedavno doznali, paralelno vodi još dva procesa koji će utjecati na budućnost Varaždinskih Toplica kao destinacije.

S jedne strane, Specijalna bolnica, kao što smo nedavno pisali, računa na 13-ak milijuna eura (bez PDV-a) iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a s druge strane, Grad Varaždinske Toplice odnedavno uživa pravo građenja (obnavljanja) objekata u vlasništu Specijalne bolnice kojoj je osnivač Varaždinska županija.

Na sredstva iz NPOO-a aplicirat će se do 1. veljače, plan je da se obnove vanjski bazeni, smještani kapaciteti, kuhinja i drugo, a što zapravo znači pravo građenja koja je Varaždinskim Toplicama prepustila Županija obrazložio je ravnatelj bolnice, dr. Denis Kovačić, gostujući u eTV studiju.

- Sigurno da bolnica nema ovaj tren niti snage niti interesa da ulaže u nešto što joj nije prioritetno. Zbog toga smo se mi kroz nekoliko dobro pripremljenih razgovora, između gradonačelnice, nas u bolnici i župana, odlučili prepustiti Gradu Varaždinskim Toplicama da kao jedinica lokalne samouprave dobiju određena sredstva i mogu investirati. Mislim da je to pravi put. S jedne strane nama je lakše, nitko objekt neće odnijeti iz Toplica, ali će biti moderan i uređen - kazao je Kovačić, dodajući da su eliminirani i svi nekadašnji prijepori na relaciji bolnica-grad.

Odluka iz 1948.

  • O čemu je zapravo riječ, još ranije je pojasnila i Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica. Grad koji vodi, naime, još do konca prošle godine muku je mučio s odlukom koja je donesena (vjerovali ili ne) 1. siječnja 1948., kada je sve ono što je dotada bilo u vlasništvu Kaptola pripalo Specijalnoj bolnici u Varaždinskim Toplicama. A riječ je o de facto svim najvrijednijim nekretninama (zemljištima, povijesnim objektima) na području grada. Grad tako nije mogao ni u što ulagati, a bolnička i gradska uprava nerijetko su bile na ratnoj nozi.

Komentari