novosti

eTV - Varkom ušao u sustav državne sigurnosti, ustrojio i cijeli odjel za kibernetičku sigurnost

Objavljeno: 08.02.2024. 10:23

Zadnja izmjena: 08.02.2024. 10:23

Gradska tvrtka Varkom nedavno je ušla u sustav državne sigurnosti, a uvela je i praćenje vozila GPS-om. O čemu je točno riječ i kakve prednosti to donosi, objašnjava direktor Bruno Ister.

Naime, Varkom kao isporučitelj vodnih usluga spada u kritičnu infrastrukturu po Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti. Uz to, među prvima su dijelom programa 'Scout' kroz koji se država uključila u kontrolu pristupa informacija prema poduzećima poput Varkoma.

- Novom sistematizacijom napravili smo radnu jedinicu koja obuhvaća sve one djelatnike koji su najviše izložbeni i involvirani u tu takozvanu kibertnetičku sigurnost. Svjedoci smo svakodnevnih napada koji se događaju u informatičkom, a i u drugim prostorima. Mi smo izrazito izloženi mogućem napadu, imamo niz objekata vodne infrastrukture koje su strašno važne za sigurnost opskrbe i za građane. Odlučili smo podići sigurnost na određenu razinu kako bismo mogli biti u toku i trendu s onim što je u svijetu na tom području – ističe direktor. 

Nadalje, Ister je objasnio kako je tvrtka uvela je i praćenje vozila GPS-om.

- Troškovi održavanja našeg voznog parka vrlo su visoki. Imamo impozantan park s koji radimo i važno nam je da bude raspoloživ. Da nema praznog hoda i nekakvih zlouporava. Odlučili smo se na taj korak da imamo bolju kontrolu nad korištenjem tog našeg resursa. 

Komentari