što se dogodilo?

Video - Čehok: Spomene li netko još jednom spalionicu... Njegov vijećnik: Bez spalionice nema rješenja...

Ono što je Ivanu Čehoku prije godinu dana bio razlog za opoziv gradonačelnika sada zastupa njegov vijećnik Viktor Mrzlečki...
Objavljeno: 29.12.2022. 12:48

Zadnja izmjena: 29.12.2022. 13:03

Bivši gradonačelnik prije otprilike točno godinu dana, nakon izglasavanja proračuna, sazvao je konferenciju za medije na kojoj je optužio sve stranke, uključujući i HDZ, da podržavajući proračun podržavaju izgradnju spalionice u gradu. Nije poznato iz kojeg razloga, ali sada je upravo takva inicijativa došla od strane njegovog vijećnika Viktora Mrzlečkog.

Evo što je, naime, govorio Čehok u prosincu prošle godine:

- Svi oni koji su glasali za proračun glasali su za ono što je Bosilj govorio i prije i na samoj sjednici. Oni su glasali za to da se u Varaždinu predvidi izgradnja spalionice.  Ja vam sad želim reći: mi ćemo zatražiti referendum. Još jednom spomene li netko da će ovdje graditi spalionicu, i to kako bi riješio bale, mi ćemo zatražiti referendum ili ćemo pokrenuti postupak prikupljanja potpisa za opoziv gradonačelnika.  Meni je nevjerojatno da Budimo grad, HDZ i Reformisti kad Bosilj spominje da razmatra mogućnost izgradnje spalionice u gradu da oni šute i još glasaju za takvoga čovjeka - rekao je tada.

Godinu dana poslije, njegov vijećnik Viktor Mrzlečki je na jučerašnjoj sjednici Međustranačkog vijeća izjavio:

- Tumačim i uvjeren sam da bez spalionice neće biti fiksnog rješenja otpada. Donedavno je bilo dozvoljeno zakapanje otpada. Više nema toga. EU je zabranila. To rješenje (ponuđeno rješenje za balirani otpad, nap.) je djelomično rješenje, iz jednog džepa u drugi. Toga trebamo biti svjesni. Sad ćemo tu 250-300 milijuna kuna uložiti kao Grad Varaždin i za deset-petnaest godina, možda već za osam, EU će narediti da se otpad više ne može sanirati na takav način, jedino spalionicom što mnoge zemlje u Europi već prakticiraju. (…) Bez spalionice nema rješenja otpada.