VIDEO: "Eko breza" i građani razgledali MBO pogon u Brezju

galerija-images/Eko Breza u MBO-u

Objavljeno: 01.10.2014. 11:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Članovi varaždinske Udruge Eko breza u ponedjeljak su prvi put obišli postrojenje za MBO otpada u Brezju. S tehnološkim procesima koji su se odvijali pred njihovim očima u pogonu CIOS-ove tvornice, upoznao ih je Igor Podravac...

Iako je pogon za MBO otpada u nekoliko navrata imao „Dane otvorenih vrata“, dio članova Eko breze nije ga dosad stigao osobno razgledati. Stoga je ovaj posjet realiziran s ciljem da se svi koji to žele, upoznaju s njegovim radom, rekla je Aurelija Šemiga, predsjednica spomenute ekološke udruge.

- Dojam o radu MBO pogona nemoguće je steći ukoliko ga gledate „preko ograde“. Raduje me da vlasnici tvornice žele otvoreno surađivati s lokalnom zajednicom i da imaju razumijevanja za našu znatiželju. Naime, Varaždinci i žitelji okolnih mjesta ne žele živjeti u nezdravom okolišu – naglasila je Šemiga dodavši kako su članovi Udruge u ovoj prigodi posebnu pozornost obratili i na zaštitna sredstva koja koriste radnici u pogonu.

Srećom, u tvorničkom krugu ih nije dočekao snažni zapuh smrada, a nije bilo ni kolonija muha.

- Vrata hale za prijem smeća tijekom našeg boravka bila su posve otvorena na kratko vrijeme i predložit ćemo vlasnicima tvornice da te intervale pokušaju još smanjiti. Zrak iz postrojenja koji je prethodno filtriran kroz bio-filter, nije bio neugodnog mirisa – rekao nam je jedan od članova „Eko breze“, koji je kao tehnolog svojevremeno radio u „Vartilenu“.

Domaćini su goste tijekom boravka u tvornici upoznali s procesima mehaničke i biološke obrade otpada.

- Članovi Udruge mogli su razgledati postrojenje u radu i između ostalog iskazali su zanimanje za emisije neugodnih mirisa. Uvjerili su se da na tri metra udaljenosti od postrojenja nema nikakvog smrada. Njihova pitanja i prijedlozi nisu neutemeljeni, a da CIOS grupa posluje isključivo unutar zakonskih okvira, dokazat ćemo i u okolišnoj dozvoli - naglasio je Igor Podravac.

{gallery}Eko Breza u MBO-u{/gallery}

Komentari