Hrvatsko narodno kazalište Varaždin i Prva školska televizija, koja djeluje u sklopu Centra izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije (CIH) na prijedlog ravnateljice HNK-a, Jasne Jakovljević, uključili su se u projekt Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ‘U centru mature’.

Snimili su tako za sada četiri emisije u kojima glumci HNK-a Varaždin čitaju ili govore i glume tekstove hrvatskih i stranih pisaca koji se nalaze na popisu esejskih zadataka za državnu maturu. Zatim su profesorice Sunčica Podoreški i Valentina Šinjori, dugogodišnje suradnice NCVVO-a, s učenicom Vidom Škorjanec iz 3. razreda Elektrostrojarske škole (CIH) te EmmomFotak, studenticom ruskoga i francuskog jezika, članicom CIH-a tijekom srednje škole, metodički provele učenike kroz određene zadatke. U planu je snimiti ukupno osam epizoda, a te preostale četiri bit će dostupne ovih dana.

Snimanje ovih materijala potpuno je nekomercijalno; glumci i svi uključeni iz Prve školske televizije odradili su to volonterski. - Zajednički je cilj bio pružiti  podršku učenicima i nastavnicima u pripremi ispita državne mature, a snimljene emisije mogu se na različite načine i dalje koristiti u nastavi. Iako je pripremljeno i objavljeno mnoštvo digitalnih materijala koji se odnose na ispit iz Hrvatskoga jezika, uključujući i pregled primjera esejskih zadataka, s ishodima koji se tim zadacima ocjenjuju te kriterijima vrednovanja, mislimo da bi učenicima bilo vrlo korisno kad bi čuli kvalitetno pročitan tekst, objašnjenje načina rada i metoda koje će im pomoći u rješavanju esejskoga zadatka na maturi, rekla je profesorica Šinjori. 

 

Komentari

30.05.2020. 11:40h Zadnja izmjena: 30.05.2020. 11:42