parlamentarni izbori

VIDEO: Natalija Martinčević predstavlja program Reformista za umirovljenike

Ni jedna stranka nije predstavila program i rješenja za probleme umirovljenika, naglašava predsjednica Reformista Varaždinske županije...

Parlamentarni izbori

Objavljeno: 27.06.2020. 19:26

Zadnja izmjena: 27.06.2020. 19:26

Predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i kandidatkinja za Hrvatski sabor Natalija Martinčević predstavila je danas program Reformista za umirovljenike i osobe starije životne dobi.

Kako je naglasila Martinčević umirovljenici i osobe starije životne dobi u potpunosti su ovisni o odlukama države odnosno Vlade i Sabora. Ni jedna stranka nije predstavila program i rješenja za probleme umirovljenika, a u ovoj kampanjinajmanje se govori o problemima umirovljenika. Upravo su građani naše Županije i našeg Sjeverati koji su cijeli život radili u prerađivačkoj industriji poput Varteksa, Mundusa, Vika, ITC-a, MTČ-a, imali su male plaće, a sada imaju i mizerne mirovine.

Kao županija najviše smo projekata realizirali u zdravstvu, ukupno više od 500 milijuna kuna. Ti projekti direktno utječu na naše umirovljenike jer su upravo oni najveći korisnici zdravstvenih usluga. Obnovili smo sve objekte u Općoj bolnici Varaždin, izgradili smo potpuno novi Centar za palijativnu skrb u Novom Marofu, obnavlja se Dom za starije i nemoćne u Varaždinu, bolnica u Varaždinskim Toplica te Klenovniku, obnovili smo Domove zdravlja diljem Županije. Ukupno 30 ordinacija diljem Županije  opremljeno je novim uređajima kojima se omogućava preko 228 novih zdravstvenih usluga. Obnovljena je ljekarna u Varaždinu, a za osobe s invaliditetom i teže pokretne osigurane su rampe i liftovi za lakši pristup.

- Kao županija nažalost nemamo utjecaja na visinu mirovina, zbog toga je važno da Reformisti budu zastupljeni u Saboru da mogu utjecati na odluke Vlade koje utječu na kvalitetu života naših umirovljenika – rekla je Martinčević.

Budućoj Vladi Reformisti će uvjetovati:

  • 10% povećanje mirovina odmah
  • 70% od visine prosječne plaće za sve umirovljenike za puni radni staž
  •  2000 kuna za staračke obitelji iznad 65 godina bez obzira na radni staž

Gdje su rezerve za ispunjavanje navedenih prijedloga:

  • U javnom sektoru: Varaždinska županija je u mandatu župana Čačića smanjila broj zaposlenih za 40%
  • Reformisti ne podržavaju povećanje socijalnih naknada za zdravo radno sposobno stanovništvo s 800 na 1500 kuna, upravo ta financijska sredstva treba usmjeriti za pomoć umirovljenicima, bolesnima i radno nesposobnima

Na predstavljanju programa prisutni su bili i predsjednik Gradske organizacije Reformista Varaždin i zamjenik župana Robert Vugrin, županijska vijećnica Mira Letić, predsjednik Savjeta umirovljenika Varaždinske županije Vladimir Kozjak i ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec.

Komentari