VIDEO Reporteri eVaraždina s izbjeglicama u Čakovcu: Ljudi nahranjeni i u kratkom roku upućeni u Sloveniju

Objavljeno: 17.10.2015. 19:18

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 11:00

Foto: Nikola Kokotec

Nakon što je danas 1.800 migranata ukrcano u putničke vagone Tovarniku, vlakom “bez voznog reda“ preko koprivničkog kolodvora stigli su oko 17 sati u Varaždin i potom bez zaustavljanja nastavili put do Čakovca. Izbjeglice su na blokiranom kolodvoru čekali autobusi, policija, brojni mediji iz zemlje i inozemstva, te humanitarci...

Kako neslužbeno doznajemo iz naših izvora bliskih HŽ-u, djelatnici Hrvatskih željeznica nastoje kompozicijama u kojima su izbjeglice osigurati nesmetan prolaz, kako bi im se onemogućio bilo kakav pokušaj napuštanja putničkih vagona bez nadzora.



Podsjećamo, izbjeglička kriza eskalirala je nakon što je Mađarska zatvorila granice i prestala propuštati migrante. Sada ih se usmjerava željezničkim koridorom iz Tovarnika preko Koprivnice i Varaždina do Čakovca.

Po dolasku u Čakovec vagone je bez incidenta napustilo 600-tinjak migranata kojima su aktivisti Hrvatskog Crvenog križa i UNHCR-a podijelili klipiće, jabuke i vodu. Polovica je autobusima s pratnjom upućena na granični prijelaz Mursko Središće, a 300 ih odlazi put Maclja. Preostalih 1.200 migranata vlakom je upućeno do Srdeišća ob Dravi, i kako neslužbeno doznajemo, bit će prvo prihvaćeni u Ormožu.



Nakon prelaska međudržavne granice prihvaćaju ih Slovenci u prihvatne centre iz kojih bi migranti trebali nastaviti svoj put prema Njemačkoj i Austriji.

Inače, suradnja slovenskih i hrvatskih policijskih službenika je dobra, no, iz naših pak izvora bliskih MUP-u doznajemo kako slovenski policajci svoj posao obavljao izuzetno temeljito. Stoga zahtijevaju strpljenje svih koji su na bilo koji način involvirani u tranzit migranata.

Kako je to sve skupa danas izgledalo u Čakovcu pogledajte u našoj galeriji fotografija i u video prilogu:

 

Komentari