što će biti s gigantskom industrijom?

eTV: KATASTROFA Nula upisanih krojača, mesara, galanterista i dimnjačara, a Divjak ukinula jesenski rok

Objavljeno: 13.10.2017. 13:15

Zadnja izmjena: 14.10.2017. 17:48

Foto: Luka Šalamun

Svakim danom svjedoci smo sve većeg problema odlaska i nedostatka kvalitetnih radnika strukovnih zanimanja u Varaždinskoj županiji, ali i šire. No, još veći problem je nedostatak interesa za određena trogodišnja zanimanja koja su u drastičnom padu pa tako ove godine Strukovna škola Varaždin nije upisala niti jednog krojača, galanterista, mesara i dimnjačara, unatoč tome što neke, primjerice mesare i dimnjačare u roku 24 sata čeka siguran i dobro plaćeni posao.

Kada je o deficitarnim zanimanjima riječ, možemo govoriti o obrnutoj situaciji gdje učenici nakon završene škole praktički ne trebaju tražiti posao jer poslodavci sami dolaze u školu tražeći buduće radnike, tako da primjerice, mesare i dimnjačare već unaprijed čeka siguran posao i iznad prosječna plaća. Tvrtka "Mld - usluge d.o.o." za obavljanje dimnjačarskih poslova daje stipendije za školovanje dimnjačara, obavljanje prakse u tvrtki te zaposlenje nakon završenog srednjoškolskog školovanja.

U školi ističu kako je za takvu situaciju velikim dijelom kriva i Županija koja ne provodi pametnu obrazovnu politiku budući da na svakih nekoliko kilometara otvara strukovnu školu što nema smisla jer je djece zainteresirane za ove poslove sve manje, a prozvana je i ministrica Divjak koja je ukinula jesenski upisni rok, iako se u tom roku najviše djece upiše u spomenuta zanimanja.

Komentari