FINE'SA CREDOS d.d.

Najviše depozita zabilježeno od sektora u kojem Varaždin prednjači

Postoji razlog zašto su nadmašeni depoziti poslovno super uspješne 2019. godine...
Objavljeno: 24.01.2021. 23:28

Zadnja izmjena: 20.08.2021. 10:22

Foto: Fine'sa Credos d.d. - članica consulting financijsko investicijskog holdinga Fine'sa

Prema podacima Hrvatske narodne banke, depoziti domaćih poduzeća, u razdoblju od travnja do listopada prošle godine – nadmašili su depozite poslovno super uspješne 2019. godine. Unatoč velikom padu gospodarske aktivnosti, depoziti su porasli za 9,7 milijardi kuna, a najvećim rastom depozita istaknuli su se sektori trgovine, prerađivačke industrije i građevinarstva.

Kako je to moguće? 

Razlog se krije upravo u činjenici što prošla godina nije bila "super uspješna", odnosno uspješna poput 2019.,  nego je bila godina u kojoj je trebalo očuvati likvidna sredstva, što znači - smanjiti iznos planiranih sredstava za investicije i naprosto "čuvati novac". Također, pandemija je sektor nefinancijskih poduzeća zatekla u okružju povoljne likvidnosti i investicijskog zamaha, te u višegodišnjem makroekonomskom trendu poboljšanja koji je kulimirao upravo u godini prije epidemije.

Izvor: HNB (32.-34.)

Prosječna kamata na depozite trenutno iznosi povijesno niskih 0,2 posto, no postoje i alternativni načini štednje ili ulaganja - poput obveznica, kojima konzervativno hrvatsko tržište, generalno gledajući, još uvijek nije sasvim sklono. Međutim, kako smo već pisali - podaci HNB-a govore kako oni koji ulažu u obveznice, u njih ulažu u prosjeku 69 tisuća eura ili 5,3 puta veću svotu od prosječne svote na štednim računima. 

Rubrika pod pokroviteljstvom:

Fine'sa Credos d.d., financijska kompanija sa sjedištem u gradu Varaždinu, građanima nudi štednu alternativu s prinosom od 4,00%, 4,25% i 4,50 %. Za više informacije nazovite: 042/492-973, posjetite web stranicu www.finesa-credos.hr ili se obratite izravno na e-mail adrese: [email protected][email protected]

Komentari