fine'sa credos d.d.

Tko u Varaždinu štedi u obveznicama?

Kako novac istovremeno oplemeniti i iskoristiti u trenutku i u količini u kojoj je zaista potreban...
Objavljeno: 12.02.2021. 11:27

Zadnja izmjena: 20.08.2021. 10:19

Foto: Fine'sa Credos d.d. - članica consulting financijsko investicijskog holdinga Fine'sa

Tim konzultanata i kontroling menadžera različitih tvrtki holdinga Fine'sa izradio je analizu imatelja obveznica u Republici Hrvatskoj, koju smo potom usporedili s poznavanjem situacije kada je riječ o imateljima obveznica na području grada Varaždina i cijele županije.

Tko, dakle, u Hrvatskoj i u gradu Varaždinu ulaže ili štedi u obveznicama?

Naša analiza pokazala je kako u obveznice još uvijek ponajviše ulažu oni kojima je taj instrument ponajviše i poznat, odnosno — ulagači i štediše koji dolaze iz financijsko-konzultantskih krugova. Takav profil ulagača i štediša — s obzirom da vrlo dobro poznaje prednosti toga financijskog instrumenta — ne „strahuje“ od izdvajanja većeg iznosa štednje ili ulaganja, odnosno prema podacima HNB-a u prosjeku štedi ili ulaže iznos od 69.000 eura.

Gotovi novac

Sljedeću veliku skupinu ulagača i štediša čini skupina gospodarstvenika koji posluju s većom količinom gotovog novca, odnosno najčešće se bave najrazličitijim oblicima turističkih djelatnosti – uključivo i OPG-ove povezane s turizmom.

S obzirom da je riječ o sezonalnim djelatnostima, ta skupina ulagača u Fine'si Credos svoje ulaganja često kombinira i s revolving-lombardnim zajmovima, odnosno  – novac čitavo vrijeme oplemenjuju, te ga povlače tek u trenutku i u iznosu koji im je zaista potreban.

Poznavanje prednosti

Nekretninski i građevinski sektor također čine još jednu veću i "homogeniju" skupinu ulagača, nakon koje daljnja segmentacija postaje "nezahvalna" — iz razloga što su svi preostali ulagači jedna velika heterogena skupina koja se tijekom svojeg poslovanja (ili života) imala prilike upoznati s prednostima financijskog instrumenta koji nazivamo OBVEZNICAMA.

U našem prethodnom prilogu usporedili smo prinose obveznica izdanih od strane nekih od najvećih domaćih izdavatelja, te financijske kompanije koja je pokrovitelj ove rubrike – Fine'se Credos d.d.Usporedbu ponavljamo i ovom prilikom:

IZDAVATELJ/PRINOS

  • JGL d.d., 5,18%
  • Optima Telekom d.d., 5,25%
  • Fine'sa Credos d.d., 4,50%
  • Fine'sa Credos d.d., 4,25%
  • Dalekovod d.d., 4,00%
  • Fine'sa Credos d.d., 4,00%
  • Zagrebački holding d.d., 3,87%
  • Atlantic Grupa 3,12%
  • Erste Bank d.d., 1,50%

Rubrika pod pokroviteljstvom:

Fine'sa Credos d.d., financijska kompanija sa sjedištem u gradu Varaždinu, građanima nudi štednu alternativu s prinosom od 4,00%, 4,25% i 4,50 %. Za više informacije nazovite: 042/492-973, posjetite web stranicu www.finesa-credos.hr ili se obratite izravno na e-mail adrese: [email protected][email protected]